# La data de 20 decembrie a.c., în jurul orei 15.45, poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 1 Gorneşti au oprit în trafic, pe raza localităţii Glodeni, un autoturism, condus de un tânăr, de 20 de ani, căruia în urma testării cu aparatul etilotest, i-a rezultat o valoare de 0,73 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Acesta a fost condus la unitatea medicală în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

# La data de 21 decembrie a.c., în jurul orei 02.00, poliţişti din cadrul Poliţiei municipiului Sighişoara au oprit în trafic, pe raza localităţii, un autoturism, condus de un tânăr, de 19 ani, din localitatea Sighişoara.

În urma verificărilor efectuate în baza de date, poliţiştii au constatat faptul că acesta nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

# La data de 22 decembrie a.c., în jurul orei 02.00, poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 5 Miercurea Nirajului au fost sesizaţi despre producerea unui eveniment rutier, la ieşirea din localitatea Acăţari, soldat cu pagube materiale.

Din primele cercetări efectuate, se pare că un bărbat, de 40 de ani, din Târgu Mureş, în timp ce conducea un autoturism, pe DN 13 E60, din direcţia Acăţari-Târgu Mureş, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, a părăsit partea carosabilă, intrând în şanţul de pe marginea drumului.

Întrucât emana halenă alcoolică, bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultându-i o valoare de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care acesta a fost condus la unitatea medicală în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

# La data de 21 decembrie a.c., în jurul orei 23.50, poliţişti din cadrul Poliţiei municipiului Sighişoara au oprit în trafic, pe strada Morii din localitate, un autoturism, condus de un bărbat, de 40 de ani, din comuna Daneş.

În urma testării cu aparatul etilotest, acestuia i-a rezultat o valoare de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Totodată, ca urmare a verificărilor efectuate în baza de date, poliţiştii au constatat faptul că bărbatul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.


Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente de conturbare a capacitaţii de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!

Consumul de alcool constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!

Totodată, pentru toţi cei care sunt tentaţi să conducă autovehicule, deşi nu posedă cunoştinţe elementare privind regulile de circulaţie şi nu conştientizează riscul pe care îl reprezintă pentru ceilalţi participanţi la trafic, reamintim că această faptă constituie infracţiune şi sunt în pericol de a plăti cu libertatea!

IPJ Mures / Foto: colaj arhiva