Conform răspunsului primit de deputatul mureşean, Marius Paşcan, la interpelarea “Date statistice privind victimele produse de urşi”, în perioada 1 ianuarie – 13 noiembrie 2019, în judeţul Mureş au fost înregistrate două accidente rutiere în care au fost implicaţi urşi.

Cel puţin ciudat este faptul că în documentul remis de Ministerul Afacerilor Interne nu se regăseşte nicio persoană decedată, deşi, în intervalul menţionat, în judeţul Mureş, s-au înregistrat nu mai puţin de două decese: unul, în data de 13 octombrie când un pescar a fost ucis de urs la Odrihei şi altul, în 9 noiembrie, când un cioban a fost ucis la Giuluş.

Aceste nenorociri dar şi celelalte atacuri ale urşilor care s-au soldat cu rănirea unor persoane, uciderea animalelor din gospodării, distrugeri de bunuri sau cu accidente rutiere, au drept cauză faptul că efectivele de urşi depăşesc de mai bine de cinci ori numărul prevăzut de lege pentru acest areal. Astfel, se înregistrează 1298 de animale, în loc de 240 cât prevede legea. Conform statisticilor, un număr excesiv de mare de urşi îşi au habitatul şi în judeţele cu care Mureşul se învecinează, Harghita, Covasna, Sibiu, Braşov, dar şi în Argeş şi Dâmboviţa.

IGSU mai anunţă că, prin inspectoratele teritoriale, a emis, prin sistemul Ro-Alert, în primele 10 luni ale acestui an, 376 de mesaje de avertizare privind prezenţa urşilor în localităţi.

Sursa: Preşedinte executiv PMP, Marius Paşcan /  Foto: colaj arhiva