Escrocheriile cu mașini vechi de cusut sunt din nou ”la modă” ! Atenţie la cazurile de escrocherie prin metoda ”mașina de cusut”, în urma cărora persoane de bună credință ajung să piardă sume importante de bani.

Practic, mașinile vechi de cusut sunt folosite de escroci în tentativa de a obține sume importante de bani de pe urma credulilor.

Vechea metodă de înşelăciune cu maşinile de cusut a revenit în judeţul Mureş!

Astfel, au apărut pe stâlpi mai multe anunțuri de cumpărare de mașini de cusut vechi.
ATENŢIE! Nu răspundeţi anunțurilor de mică publicitate de genul: „Colecționar german Cumpăr maşini de cusut vechi. Ofer între 70.000 – 75.000 de euro. Plata pe loc. Telefon……….,,.

Pentru a nu cădea în plasa unor astfel de escroci, vă vom prezenta un posibil scenariu, practic cum s-ar putea derula „negocierile”.

Totul pleacă de la simple anunţuri, lipite pe stâlpi de electricitate şi în scări de bloc, unde se spune că se oferă o sumă foarte mare în schimbul unei maşini de cusut vechi.

Când văd acest anunţ, mulţi deţinători de astfel de maşini de cusut cred că au făcut afacerea vieţii lor. Însă, când sună la numărul de telefon afişat, oamenii află că suma fabuloasă o vor primi doar dacă mai cumpără o maşină asemănătoare (şi chiar indică o persoană cu care poate face această tranzacţie) sau doar dacă proprietarul maşinii de cusut deţine certificatul de autenticitate al acesteia (în caz contrar, pun la dispoziţie contactul unei persoane, care în schimbul unei sume însemnate de bani, emite un astfel de certificat).

După ce tranzacţia a fost făcută, persoanele nu mai răspund la telefon, iar păgubiţii se aleg fie cu două maşini de cusut, fie cu un certificat de autenticitate fără valoare şi cu banii cheltuiţi.

Polițiștii mureșeni recomandă cetățenilor, pentru a nu cădea în plasa hoților:

-NU sunați la numerele de telefon din anunțurile privind achiziționarea unor mașini de cusut vechi!

-NU manifestați încredere față de persoanele care pretind că vor să cumpere astfel de bunuri!

-NU cumpărați acte de proveniență pentru mașini de cusut de la persoane indicate de către ,,falsul comparator”!

-Fiți vigilenți și NU acceptați propunerile infractorilor de acest gen!

În cazul în care ați fost victima unei înșelăciuni de acest tip, apelați de îndată numărul unic de urgență 112 sau adresați-vă celei mai apropiate unități de poliție!

NU VĂ LĂSAȚI ÎNȘELAȚI!

IPJ Mures /  Foto: colaj arhiva