Procedăm în continuare la publicarea în mod total obiectiv a tuturor părerilor, părților implicate, legate de subiectul ultimelor zile privind Sistemul de Urgență din România. În orice democrație există păreri pro și contra, susținute, mai mult sau mai puțin, de argumente, care trebuie luată în considerare, lărgindu-se astfel viziunea extrem de îngustă a unora care cred că doar ei dețin adevărul absolut, iar toți ceilalți sunt niște oameni răi care vor să distrugă, pierzând din vedere că, întotdeauna, competiția atrage performanță. Astăzi, vă prezentăm opinia unui mureșean implicat direct în fenomen, managerul Ambulanța Samaritanus Tîrgu Mureș, Horațiu Varga, pe care o respectăm la fel cum am făcut în cazurile în care am publicat declarațiile celorlalte părți.

“Un singur om din România (n.r.- Raed Arafat) de câțiva ani vorbește despre amenințarea cu Privatizarea Sistemului de Urgență, in viziunea domniei sale fiind un investitor pregătit să cumpere Serviciul Public de Ambulanță și SMURD!

Ceea ce pentru România din ziua de azi este o forțare a Ridicolului.

Motivație:

Serviciul Public de Ambulanță din România s-a dezvoltat prin dotare și pregătire profesională, in concordanță cu dezvoltarea sistemelor de urgență din toată Comunitatea Europeană, fiind alocate resurse financiare Europene și participare la aceste finanțări și a Băncii Mondiale.

În anii 90 majoritatea Statelor din Europa s-a aflat cam in acelasi stadiu de pregătire profesională și dotare materială.

Sistemul se baza exclusiv pe transportul bolnavilor asa numitul Scoop &Run. Adică pui pe targă și foarte rapid sa ajungi la Spital cu bolnavul.

După anii 90 se adaugă acestui sistem si Stay&Play, adică, Stabilizezi victima la locul intervenției și abia după aceea te deplasezi spre spital cu el.

În România acest sistem este introdus la Târgu Mureș de către doctorul Arafat și la București de cate un grup medici in colaborare cu spitalul Floreasca.

Medicii din București nebazandu-se pe un lobby și PR au pierdut terenul in fața doctorului Arafat care ajuns in Bucuresti dezvolta la nivel național propunerea proiectul sau cu Serviciul Mobil de Urgență și Reanimare , identică denumirea cu ă celei din Franta unde doctorul Arafat are un stagiu de pregătire ( doar ca in franta acest serviciu este integrat în cadrul Ambulanței) și adaugă acestui serviciu și componenta de descarcerare cu pompierii astfel primeste denumirea de SMURD.

Evident in toata Europa sub diferite forme și organizații Urgența se dezvolta similar.

Revenind la Privatizare, spun ca este imposibilă și nu doar Eu, dar și nesolicitata de nimeni!

Realitatea este că se dorește LIBERALIZAREA acestui segment, pentru că, Sistemul PUBLIC neavând capacitate de răspuns în timp adecvat tuturor solicitărilor, și în Lipsa unor Asigurări Private de Sanatate, furnizorii privați sa poata interveni și ei în ajutorul bolnavilor in asa fel incat bolnavii sa nu fie puși să plătească pentru acest serviciu ci sa fie decontat de asigurări.

În concluzie spun ca ar fi corect sa nu se mai vorbeasca de PRIVATIZARE ci doar se o LIBERALIZARE a acestui segment pentru a nu fi puși oamenii sa plătească pentru acest serviciu.

PENTRU CĂ

ACUM EI PLĂTESC! ACESTA ESTE STATUSUL ACTUAL.

BOLNAVII PLĂTESC PRIVATILOR SERVICIILE” a transmis public Horatiu Varga.

Sursa: Horatiu Varga, manager Ambulanta Samaritanus Tirgu Mures /  Foto: colaj arhiva