Cu toate că Asociaţia GRAUR, care se ocupă cu depistarea cazurilor de plagiat, cere îndepărtatea persoanelor dovedite că au plagiat, printre care se numără și Leonard Azamfirei, rectorul UMFST „George Emil Palade” din Tîrgu Mureș, acesta din urmă și-a anunțat aseară la Gala UMFST Tîrgu Mures, intenția de a candida la un nou mandat în fruntea universității la cârma căreia se află de aproape 8 ani și pe care, conform legilor în vigoare nu ar mai avea dreptul să o conducă, dar a găsit totuși o șmecherie.

Dacă legal a fentat cumva, imoral și penibil este cu siguranță…

Cum spuneam, deși legea permite să fii în fruntea universităților doar pentru două mandate “întregi”, șefii acestora folosesc un subterfugiu (șmecherie): se suspendă pentru o lună, astfel încât mandatul să nu fie “întreg”. Pentru suspendare folosesc călătoriile de studiu, în țări exotice, multe fără performanțe academice. Așa a procedat și Azamfirei care s-a suspendat din funcția de rector între 27 aprilie 2018 și 2 iunie 2018.

Vă reamintim că în octombrie 2019, contactat de Libertatea, Azamfirei a declarat că nu știe dacă va candida pentru al treilea mandat de rector. Universitarul a explicat că s-a suspendat pentru a putea merge într-un turneu internațional, organizat de Ministerul de Externe, fără vreo legătura cu șmecheria care l-ar ajuta să candideze.

Un plagiator nu poate să fie un bun exemplu pentru studenți…

”Considerăm ca ilegal şi imoral ca o persoană, dovedită că a folosit plagiatul ca un mijloc lipsit de integritate pentru promovare şi devenire profesională, să ajungă să decidă într-un organism al statului asupra devenirii profesionale a colegilor săi, mai tineri, pentru care ar trebui să fie exemplu viu. Menţionăm că prezenţa acestor persoane în organismul de evaluare şi decizie al Ministerului Educaţiei asupra diplomelor şi titlurilor universitare a fost stabilită prin ordin de ministru. Este de aceea firesc să solicităm ca îndepărtarea lor din organismul consultativ menţionat să fie realizată şi apoi menţionată, în mod explicit, împreună cu motivul îndepărtării, adică incompatibilitate de integritate, în Monitorul Oficial şi într‐un comunicat oficial care să fie publicat în structura paginii de internet a ministerului”, se subliniază în scrisoarea deschisă a GRAUR.

De parcă nimic din toate astea n-ar conta, actualul rector UMFST își anunță triumfător noua candidatura, cel puțin imorală…

“Proiectele strategice mari începute trebuie continuate și dezvoltate. Proiectele noi, unele deja menționate iar altele care vor apărea pe parcurs trebuie inițiate și puse în aplicare într-o instituție puternică, cum este universitatea, unde nu este loc de experimente. Din aceste motive vă anunț public intenția mea de a candida la concursul pentru poziția de rector pentru mandatul 2020-2024.

Fac acest anunț în acest cadru acum, ca și în urmă cu 4 ani, adresându-mă mai ales celor mulți, de bună credință, cu intenția de a da un mesaj clar de stabilitate și de predictibilitate dar sunt convins că sunt auzit și de cei câțiva care au înlocuit roba academică cu sumanul.

Vă mărturisesc că mă simt onorat să conduc această universitate de aproape 8 ani și vă mulțumesc fiecăruia pentru tot ceea ce am făcut împreună dar și pentru ceea ce ați făcut fiecare, în dreptul d-voastră: cadre didactice, studenți, personal administrativ, colegi din conducere. O mulțumire specială o adresez celor care nu sunt din interiorul universității dar care au fost alături de noi, cu eficiență și solidaritate deplină de fiecare dată.” a spus Leonard Azamfirei, rectorul UMFST „George Emil Palade” din Tîrgu Mureș

MS / Foto: colaj