Noi considerăm că oricine ar fi vinovat de producerea unui accident în care sunt implicați pietoni este câteodată prea putin important, având în vedere că pietonul este cel care suferă. Așadar, recomandăm pietonilor să acorde atentie sporită, să nu se bazeze pe reflexele sau capacitatea unor șoferi de a întelege că nu sunt singuri în trafic. În plus, există posibilitatea ca un autovehicul să sufere defecțiuni independente de acțiunile șoferului, ceea ce anulează regulile de circulație pe care se bazează unii pietoni.

Rezultate SONDAJ Mureș, aici!

Pentru a reduce gradul de implicare în accidente de circulaţie, pietonii sunt sfătuiţi să îşi ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către conducătorii auto. De asemenea, aceştia sunt sfătuiţi să nu se angajeze în traversarea străzii în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii.

Totodată, le recomandăm să circule numai pe trotuare, să traverseze partea carosabilă numai prin locurile special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor, după ce, în prealabil, s-au asigurat, iar conducătorii de vehicule le-au înţeles intenţia de a traversa şi au oprit, avertizează poliţiştii ialomiţeni.
Sfaturi pentru pietoni:
1. Folosiţi trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeţi cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveţi traficul în faţă!
2. La orice traversare, opriţi-vă în afara părţii carosabile, asiguraţi-vă din stânga, din dreapta şi apoi din stânga din nou!
3. Apreciaţi corect timpul necesar pentru a traversa în siguranţă şi luaţi în calcul că, atunci când traversaţi străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflaţi într-o zonă cu regim de viteză ridicat, trebuie să fiţi mai prudenţi!
4. Traversaţi perpendicular pe axul drumului, în pas vioi întrucât drumul cel mai scurt reduce timpul de expunere la pericol! Oferiţi-le şoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!
5. În condiţii de vizibilitate scăzută sau pe timp de noapte, pentru a fi vizibili, purtaţi haine de culori deschise şi elemente reflectorizante!