În perioada 1 Decembrie 2019 – 31 Iulie 2020 Fundaţia Transilvană Alpha va desfăşura proiectul “ARTA PERSEVERENŢEI” – Terapie prin artă la ALPHA, pentru copiii cu nevoi speciale din Centrul de Îngrijire şi Recuperare PERSEVERENŢA. Proiectul este finanţat de Fundaţia Pentru Comunitate şi MOL România, prin Programul MOL Pentru sănătatea copiilor.

Pe parcursul celor 8 luni de proiect 20 de copii cu dizabilităţi multiple şi severe din cadrul Fundaţiei Transilvane Alpha se vor bucura de activităţi terapeutice realizate prin intermediul artei, organizate săptămânal. În fiecare lună, activităţile terapeutice vor avea o abordare diferită, astfel: în luna Decembrie tema va fi muzica, Ianuarie – pictura, Februarie – dans, Martie – teatru, Aprilie – lucru manual, Mai – olărit, Iunie – fotografie şi Iulie – artă populară.

O parte din activităţile proiectului – atelierele de lucru manual, se vor realiza împreună cu 60 de elevi de la două instituţii de învăţământ din Târgu-Mureş: Şcoala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza” – clasa a V-a B şi şcoala Gimnazială “Romulus Guga” – clasa a VII-a A.

Scopul proiectului este diversificarea intervenţiilor terapeutice oferite de specialiştii din Fundaţia Transilvană Alpha copiilor cu dizabilităţi din Centrul PERSEVERENŢA, cu activităţi realizate prin intermediul artei. Rezultatele preconizate sunt: dezvoltarea cognitivă şi socio-emoţională, a creativităţii şi abilităţilor artistice pentru 20 de copii cu dizabilităţi, dezvoltarea atenţiei, a capacităţii de exprimare, dobândirea sentimentului de competenţă, creşterea stimei de sine, cu efect general asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii acestor copii.

De asemenea, un alt scop al acestui proiect este integrarea socială a copiilor cu dizabilităţi şi conştientizarea importanţei susţinerii acestora în rândul şcolarilor. Prin desfăşurarea de activităţi artistice şi de creaţie comune, copiii cu nevoi speciale vor avea ocazia să lucreze şi să petreacă timp de calitate cu alţi copii de vârsta lor, iar în acelaşi timp elevii vor conştientiza nevoia de integrare şi socializare a copiilor cu dizabilităţi. Activităţile comune vor lega social, emoţional şi intelectual cele două grupuri – elevi şi copiii cu dizabilităţi.

Proiectul se va finaliza cu un eveniment artistic special susţinut de copiii din Centrul de Zi PERSEVERENŢA la Cetatea Medievală din Târgu-Mureş şi cu o expoziţie foto inedită având ca protagonişti copiii implicaţi în proiect şi lucrările realizate de ei, ceea ce va aduce faţa comunităţii potenţialul creativ şi nevoia de a fi vizibili în societate a copiilor cu nevoi speciale.

Coordonator proiect, Gianina Şerban – Fundaţia Transilvană Alpha