No, nu-i la noi, da’ am vrea…

Foarte mulți cititori ne cer mereu știri pozitive care să reflecte realizări privind dezvoltarea județului Mureș. Din păcate, aproape nimic realizat, deci imposibil de redat astfel de știri atât de așteptate de comunitatea noastră. Dar, pentru că mai există cățiva mureșeni care se bucură la concertele “gratuite” si 2,3 mici – astea reprezentând “marile și singurele realizări” ale conducerii, de tip “măcar au făcut ceva” -, am hotărât să publicăm, constant, câteva realizări remarcabile din orașele transilvănene, aproape de Mures, dar la ani lumină depărtare privind dezvoltarea. Cel mai probabil că mureșenii la care ne referim nu au prea ieșit din Mureș în ultimii ani! Așadar… 


Începând din anul 2018, Primăria Oradea a demarat proiecte de regenerare urbană, prin reconfigurarea unor zone aflate în paragină, fie prin demolarea unor clădiri dezafectate, fie prin preluarea unor terenuri și regândirea întregului spațiu ca o zonă utilă și plăcută pentru locuitorii acelei zone. În cadrul acestui amplu program de regenerare urbană, Primăria Oradea a început reconfigurarea zonei de pe strada Barcăului, care va deveni un coridor verde delimitat de străzile Oneștilor și Ovidiu Densușeanu (şoseaua de centură).

Săptămâna trecută, Primăria Oradea a dat ordinul de începere la contractul de lucrări cu asocierea formată din SC Construcții Bihor SA și SC Edildrum Construct SRL, privind execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Coridorul verde din strada Barcăului”.

Detalii legate de această investiție au fost prezentate de către viceprimarul Birta Florin, în cadrul unei conferințe de presă pe strada Barcăului, unde au început deja lucrările la viitorul parc.

„O suprafață de aproximativ 3,8 ha va fi transformată dintr-o zonă abandonată și neîngrijită într-un parc frumos pentru această zonă, în care toți cei care locuiesc aici vor avea o zonă de liniște și relaxare. Este un proiect care va include trei zone, pentru că această suprafață de 3,8 de ha este împărțită în trei de accese și legături printre drumuri. Momentan se lucrează în zona A, primele lucrări sunt cele de coborâre a nivelului la cota la care va fi parcul, adică la nivelul bordurii, pentru că au fost diferențe în medie și de 1 metru față de viitorul nivel al parcului, plus au fost tot feluri de betoane și pietriș care au fost depozitate aici și care trebuie curățate pentru a aduce terenul în stadiul în care se poate lucra efectiv.

În ceea ce privește viitorul parc, în cadrul parcului va fi teren de sport multifuncțional, teren de fitness, alei pietonale, carusel și leagăn, aparat fitness pentru persoane cu dizabilități, toaletă publică etc. În această zonă se va planta pe o suprafață de 28.200 mp gazon, se vor planta 385 de arbori de mari dimensiuni, pe lângă cei 12.285 de arbuști. Deoarece nu am reușit să-l includem în cadrul acestui proiect, lucrăm acum să realizăm în primăvară și o pistă de alergare din tartan precum în parcul Brătianu”, a menționat viceprimarul Birta.

Valoarea contractului de lucrări este de 7.756.962,87 lei fără TVA, iar durata de execuție a lucrărilor este de 6 luni. Investiția este finanțată din fonduri europene pe axa POR 4.2 privind îmbunătățirea mediului urban prin revitalizarea și regenerarea terenurilor dezafectate.

De asemenea, Primăria Oradea derulează în prezent și alte proiecte care vizează regenerarea urbană.

MS / oradea.ro