Medicii veterinari din Mureș atrag atenția asupra măsurilor ce trebuie luate pentru a prevenii răspândirea pestei porcine africane.

În urma analizelor, un mistreț impuscat în zona Mureni- Archita a ieșit pozitiv pentru pesta porcina africana. Astfel, un cerc cu o raza de 13 km este considerat zona afectata – 8 km zona infectata plus 5 km zona tampon (vezi foto).

Pentru a preveni apariția bolii în gospodarii, medicul Răzvan Oachiș transmite urmatoarele măsuri:

Pesta porcina africana

Cumpărați porci doar din comuna, crotaliati. La aceasta ora, sunt suficienți crescatori care au porci de vânzare. O lista a lor va fi disponibila la afisierul primăriei , pentru a fi ușor de găsit. Anunțați autoritățile de prezenta dubelor, care vând porci. Exista o mare șansă ca acei porci ieftini sa provină din gospodarii infectate, și cumpărându-i, introduceți boala în localitate.

Nu permiteți accesul persoanelor străine în zona adăposturilor de animale și în grajd.

La întrarea în grajd este indicat sa aveți o tava cu burete sau paie cu dezinfectant.

Este de preferat ca porcii sa fie singurele animale din acel adăpost, o singura persoana sa se ocupe de îngrijirea lor, iar încălțămintea folosita pentru exterior sa fie schimbata cu cizme, care vor fi folosite doar pentru cotețul porcilor.

O atenție speciala la îmbrăcăminte și încălțăminte trebuie sa aibă persoanele care lucrează la pădure. Este un risc mare ca, fără voie, dacă nu schimba hainele, sa aducă boala din pădure. În mod special trebuie evitata pădurea Stimbrich și Zaifen, fiind cel mai aproape de locul unde a fost găsit porcul bolnav. Boala poate fi adusa acasă pe rotile de la căruță sau copitele cailor.

Atenție de unde cumpărați furaje, în Alba un focar de pesta a apărut după ce un cetățean a cumpărat cereale din sud, dintr-o zona cu pesta, unde au murit mistretii în lan.

În cazul în care aveți porci bolnavi, anunțați de urgenta, pentru a se lua din timp, dacă este cazul, cele mai bune masuri.
In cazul în care găsiți mistreți sau porci domestici morți, pe câmp, anunțați autoritățile : primărie, medic veterinar, paznic de vânătoare.

Nu va panicați, Pesta nu este o tragedie. În cazul apariției bolii, animalele care sunt CROTALIATE și ÎNREGISTRATE la primărie se DESPAGUBESC la prețul pieței. Cei care aveți porci necrotaliati, va rog sa ma anunțați.

Nu abandonați, pesta poate fi învinsă!

MS / Răzvan Oachiș