O serie de atacuri ale urșilor bruni din România a provocat îngrijorări la nivelul întregii Europe cu privire la faptul că populația celui mai mare carnivor protejat de pe continent crește alarmant de repede, situație greu de controlat.

Jurnaliștii BBC au realizat un documentar pornind de la cazul ursului lovit de mașină și lăsat să agonizeze pe șosea ore în șir, înainte de a fi eutanasiat.

„Populația de urși ar trebui redusă”, a declarat pădurarul Karoly Pal, pentru BBC. „Peste tot pe unde merg în această zonă (n.r. Harghita), oamenii se plâng că se tem să mai aisă din sate. Toți se plâng de stricăciunile făcute de urși”. 

Jurnaliștii britanici au amintit și de cazul ursului lovit de mașină și lăsat să agonizeze, pe șosea, în Harghita. Animalul a fost păzit de mai mulți polițiști până la sosirea unui medic veterinar, apoi fiind eutanasiat.

Reprezentanţii asociaţiei de vânătoare susţin că astfel de situaţii vor mai avea loc. Zona este considerată culoar de trecere pentru animalele sălbatice care nu au însă ecoducte speciale, iar drumul nu este semnalizat în acest sens.

Ministrul Mediului susţine că urşii nu mai sunt hrăniţi în păduri din 2016, asta în timp ce populaţia a crescut în ultimii ani.

Deocamdată nimeni nu ştie cât de mult. Un recensământ ar putea avea loc până în iunie anul viitor.

Localnicii din satele unde apar urșii spun că situația este „mai rea ca niciodată”.

„Avem o mare problemă cu urșii. Anul acesta mi-au ucis patru oi. Toți ciobanii au astfel de probleme. Situația s-a înrăutățit”, a declarat un alt cioban din Harghita, pentru BBC.

Va reamintim ca, aseară, un urs a fost lovit de mașină, în Mureș, pe DN13-E60. Detalii, aici.