Digi24 a obținut un ultim document care a rămas secret, până săptămâna trecută, atunci când Ministerul Afacerilor Interne l-a pus la dispoziția procurorilor DIICOT pentru a fi folosit în ancheta penală a cazului „10 august”. Vă prezentăm mai jos textul integral.

Documentul „Informare privind manifestația de protest din Municipiul București, din data de 10 august 2018” a fost întocmit de Jandarmeria Română și păstrat secret până săptămâna trecută de către MAI, când noul ministru Marcel Vela l-a desecretizat și transmis DIICOT. Are 20 de pagini de raport și trei anexe – legislație și informările primite de la serviciile secrete privind potențiale riscuri.

Cel mai probabil în baza acestui act Jandarmeria Română a făcut o plângere penală, la o lună de la protest, acuzând o lovitură de stat și a cerut procurorilor DIICOT să facă vericări în acest sens. Plângerea a fost făcută cu toate că, aflăm din documentul întocmit chiar de către Jandarmerie, informările primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale.

De asemenea, ideea de tentativă de lovitură de stat a fost intens promovată de liderul PSD de la acea vreme, Liviu Dragnea, de către fostul premier Viorica Dăncilă sau fostul ministru al Internelor Carmen Dan.

Mai mult, Liviu Dragnea a declarat atunci că „instituţiile statului n-au greşit cu nimic, n-au acţionat ilegal, jandarmii şi-au făcut datoria” în timpul intervenției – deși peste 700 de oameni au făcut s-au plâns procurorilor că au avut de suferit – și a vorbit de o „organizare de tip paramilitar”.

În plus, Dragnea acredita ideea că protestul a fost a avut parte de „finanțare externă”. Într-un comunicat din septembrie 2018, PSD afirma că informaţiile apărute în presă cu privire la mitingul din 10 august „conţin indicii temeinice cu privire la acţiuni subversive menite să vulnerabilizeze siguranţa naţională şi autoritatea statului român”.

Intervenția în forță, lansată la ora 20:00…

In jurul orei 20.00, având în vedere numărul mare de persoane care se manifestau în piaţă, precum şI acţiunile violente îndreptate către forţele de ordine se amplificaseră şI se desfăşurau concomitent în mai multe zone, comandant acţiunii a prezentat situaţia Prefectului Municipiului Bucureşti, informându-l cu privire la iminenţa unei intervenţii în forţă pentru restabilirea ordinii publice. În acest context, Prefectul și-a exprimat acordul cu privire la o astfel de acțiune.

În intervalul orar 21.20 – 22.35, fortele de jandarmerie au efectuat numeroase intervenţii, în urma apariţiei acţiunilor de tulburare a ordinii publice, îndemnând participanţii, în mod repatat, la încetarea agresiunilor împotriva acestora si continuarea, în mod paşnic, a acţiunii de protest.

Citeste tot documentul secret, pe digi24.ro