Unul în Mureș care a murit pe loc, altul în Covasna, eutanasiat ulterior. Surprinzător, autoritățile locale s-au mișcat rapid, astfel că unul dintre urși nu a fost lăsat în agonie.

Între timp, ambasada SUA a publicat un ghid care să-i ajute pe români în momentul în care se întâlnesc cu urșii. Ghidul este făcut de celebrul parc Yellowstone din SUA.

Primul incident a avut loc în județul Mureș, pe Drumul Național 13, lângă localitatea Ghindari, luni seară, după ora 19.00.

Șoferul unei dube a lovit o ursoaică de 250 de kilograme care a încercat să traverseze șoseaua.

în județul Covasna, un alt urs era lovit de o mașină. A rămas în viață și a avut putere să se târască doar câțiva metri. După 45 de minute, reprezentanții Agenției de Mediu, jandarmi, dar și un medic veterinar cu tranchilizant erau lângă urs.

După trei ore de la accident, ursul tranchilizat era în sanctuarul de la Zărnești. Animalul avea membrele din față rupte și hemoragie internă masivă.

Între timp, Ambasada Statelor Unite a publicat pe Facebook un ghid realizat de administrația celebrului Parc Yellowstone încă în 1983. Documentul recomandă evitarea ursului pentru a nu-l obișnui cu oamenii. Mai ales că apropierea poate fi fatală.

Atenție, dacă vă întâlniți cu ursul, nu alergați, nu strigați, nu faceți mișcări bruște. Dacă fugiți, este o invitație să fiți urmăriți și nu vreți să fiți cel mai lent vânat.

Nu urcați în copac. Ursul este un cățărător incredibil de bun și veți fi trântit repede la pământ.

Nu va trântiți la pământ ca să vă prefaceți mort, decât în momentul în care ursul v-a atacat.

Ministrul Mediului a anunțat că va prezenta măsuri după ce va face un recensământ al urșilor cu ajutorul Uniunii Europene și voluntarilor.