Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunțat că a programat pentru luni dimineață, la ora 10.00, o întâlnire cu toți cei implicați în problema asaltului urșilor în zonele locuite de oameni, situație care se soldează cu victime omenești, dar și cu pierderi regretabile în rândul animalelor sălbatice.

“Am convocat toți factorii responsabili, de la reprezentații fondurilor de vânătoare, până la responsabilii din Ministerul Mediului, să vedem exact, o data pentru totdeauna, care este efectivul de urși pe care îl are România și apoi ce măsuri trebuie să luăm astfel încât să îi asigurăm condiții prielnice de viață ursului în interiorul pădurii, să nu mai fie nevoit să mai iasă la marginea drumului sau să între în curțile oamenilor. Împreună cu colegii din Ministerul de Interne, să dăm o hotărâre de guvern, astfel încât asemenea cazuri să nu se mai întâmple”, a declarat ministrul Costel Alexe la Europa FM.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, consideră că autorităţile locale trebuie să aibă dreptul să ia decizia şi să poată interveni la nivel local în situaţii precum cea a ursului rănit la Praid.

“Acest caz arată foarte clar că sistemul centralizat impus nu serveşte deloc rezolvarea urgentă şi decentă a unor asemenea situaţii. Un urs rănit este periculos, iar în caz de pericol, nu este normal să aşteptăm avizul din Bucureşti, trebuie să avem dreptul să luăm decizia şi să intervenim la nivel local. Ne asumăm responsabilitatea necesară descentralizării în asemenea situaţii. Dar aici nu vorbim doar de pericolul reprezentat de ursul rănit, ci putem spune că ursul lovit practic a fost torturat o jumătate de zi, ceea ce iarăşi nu este normal,” a declarat Borboly Csaba, citat de Biroul de presă al CJ Harghita.

Și senatorul Cristian Chirteș, a anunțat încă de vineri că propunerea adresată Guvernului României de adoptare a unei ordonanțe de urgență

“Aflat sub un adevărat asediu al urșilor, soldat cu victime omenești, județul Mureș are nevoie de soluții. Voi propune Guvernului României adoptarea unei ordonanțe de urgență, prin care autorizarea de extragere să fie acordată de îndată de Comitetul Local pentru Situații de Urgență și aplicată imediat de cel mai apropiat gestionar sau proprietar al fondurilor de vânătoare. Astfel, se va diminua considerabil timpul de așteptare, iar soluționarea problemei va fi la îndemâna autorităților locale, care vor putea acționa în dinamica fiecărui caz punctual”, a anunțat senatorul Cristian Chirteș.