Sighișoara medievală sau radiografia unui oraș înapoiat: lift tras cu frânghii în spitalul municipal vechi de 123 de ani, 7 miniștri care au urcat cu el, 1 primar PSD condamnat, 2 primari interimari PNL, 1 primar PSD demisionat și mulți bani publici cheltuiți pe soluții fără rezultat, titrează SighisoaraExpress.

Cu lifturi vechi de 123 de ani – așa sunt plimbați pacienții la Spitalul Municipal Sighișoara. Dar nu toți bolnavii. Ascenscoarele, acționate manual, cu frânghii, sunt folosite doar în cazuri extreme.

Trei astfel de lifturi, pe care ne-am aştepta să le vedem într-un muzeu, sunt încă folosite la Spitalul Municipal Sighişoara.

Pentru că ascensoarele vechi de peste un secol să fie puse în funcţiune este mereu nevoie de un angajat, care mânuieshte frânghiile.

Reporter: “Trebuie să puneţi frâne?” 

Angajat spital: “Da da, ca să nu ducem bolnavii în gol.”

Chirurg: “Nu este consemnat niciun incident. Din punct de vedere tehnic este o bijuterie, un copil de nouă ani poate să ridice liftul. Fără acest lift activitatea noastră în această clădire ar fi fost imposibilă.”

Lifturile au fost construite odată cu clădirea spitalului, în 1896, în perioada ocupaţiei austro-ungare şi sunt adevărate capodopere arhitecturale. Sunt folosite insă doar în cazuri urgente.

Femeie: “Asta e lift de sute de mii de an de ani, care nu funcţionează, îl trage cu funia.”

În aceste lifturi au urcat până acum şi şapte miniştrii ai Sănătăţii. Dar pentru schimbarea bătrânelor ascensoare nu au fost găsite deocamdată soluţii concrete. Un prim proiect a fost realizat în urmă cu patru ani, dar fără a ajunge la un rezultat. Problema a fost readusa în discuţie în urmă cu şase luni.

Tanaszi Sarolta, manager spital municipal Sighişoara: “În cel mai scurt timp dorim să derulăm procedura. Lifturile noi sunt importante atât pentru pesronalul medical cât şi pentru pacienţii noştri pentru că clădirile sunt pe două nivele şi să transporţi pacienţii este greu.”

Noile lifturi ar trebui să fie cumpărate de primărie.

Sursa: protv.ro/ Foto: captura video