Unul dintre cele mai frumoase castele din Transilvania, de pe domeniul Kemeny din Brâncoveneşti, Mureş, este în sărbătoare. Cu o istorie de peste opt secole, edificul a împlinit cinci ani de când şi-a redeschis porţile pentru vizitatori.

Prilej cu care aproape 1000 de oameni i-au călcat praguri pentru a participa la concursuri, cenacluri şi chiar programe de călărie pentru copii.

Castelul medieval din Brâncoveneşti, Mureş, şi-a primit oaspeţii într-un cadru de poveste. Vremea frumoasă, şi edificiul cu o istorie impresionantă i-au scos pe oameni din case.

Pe lângă plimbări pe culoarele şi aleile încărcate de istorie, oaspeţii s-au putut bucura şi de mese întinse cu bunătăţi tradiţionale.

Bineînţeles, din peisajul medieval nu putea lipsi călăritul, iar în interiorul castelului, muzica medievală şi decoraţiunile amintesc de vremurile de odinioară.

Nagy Geza, proprietar castel: S-a simtit lumea foarte bine ca a fost un concurs de gatit guias, de taiat lemne. Am facut programe de cultura literara, muzicala, multe cenacluri, discutii.

Prima atestare documentară a Castelului Brâncoveneşti Kemeny datează din secolul al 13-lea. De-a lungul istoriei, a avut numeroşi proprietari.

În perioada comunistă castelul a avut mai multe destinaţii, fiind utilizat ca închisoare, şcoală de corecţie apoi centru de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică, care a funcţionat în clădire până în anul 2014.

Sursa: observator.tv/ Foto: captura video