Neprezentarea actelor la cererea poliţistului este, de asemenea, o abatere gravă. În funcţie de situaţie, amenda este mai mare (atunci când poliţistul consideră că refuzaţi nejustificat prezentarea permisului sau a altor acte la control) sau mai mică (atunci când vă crede că „aţi uitat actele acasă”. Iată ce prevede OUG 195/2002, cunoscută şi sub denumirea generică de „Codul Rutier”:

Art. 108 pct. 1 lit a/9
Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează: a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului”).

Art.101. – (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă, sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
18. nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art.35 alin.(2).

Art.35. – (2) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.

În cazul în care conduceţi cu permisul auto expirat,. pedeapsa este similară cu cea din cazul neprezentării actelor la control. Contravenţia este detaliată în Codul rutier:

Articolul 101
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă, sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
1. conducerea unui autovehicul şi tractor agricol sau forestier cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat;

Dacă valabilitatea permisului este pe cale să expire, nu ar strica să pregătiţi un dosar cu actele necesare pentru preschimbarea permisului şi să vă faceţi o programare la serviciul de permise din raza domiciliului.