Conducerea fără permis auto este o abatere gravă sancţionată sever de Codul Rutier şi chiar de Codul Penal. Cei care conduc fără permis de conducere, precum şi cei care încredinţează maşină pentru a fi condusă de o persoană care nu are permis de conducere riscă dosar penal şi chiar pedeapsa cu închisoarea. Iată tot ce trebuie să ştii.

Conform art. 335 din Codul penal, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu deţine permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani:

„(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.”

Persoanele care riscă şi conduc pe drumurile publice fără permis, indiferent de motivul pentru care fac acest lucru, ar trebui să fie conştiente că în acest caz nu vor putea scăpa doar cu un avertisment, o mustrare sau o amendă, ca în cazul multor alte abateri.

Aceasta deoarece Codul penal nu prevede nicio pedeapsă alternativă, singura posibilitate a făptuitorului de a „scăpa mai uşor” (să nu fie condamnat la pedeapsa închisorii cu executare) este închisoarea cu suspendare, dar pentru acest lucru are nevoie de un avocat bun.

Însă şi în această ultimă situaţie, şoferul nu a scăpat complet de consecinţele care reies din fapta pe care a săvârşit-o, asta deoarece chiar dacă între timp îşi recuperează permisul, acesta nu poate conduce mai devreme de 6 luni de la eliberarea din închisoare sau mai devreme de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, în cazul pedepselor cu suspendare.