Suntem în plin sezon al infecțiilor respiratorii, iar deseori ne dăm seama că sunt probleme palpând ganglionii în jurul gâtului.

Armatele de apărare sunt în alertă. Atenție mare însă, și la alte semne. Ganglionii nu se inflamează doar în urma virozelor, ci la orice tip de infecție la nivelul capului.

O viroză respiratorie e urmată de glanglioni măriți în volum în jurul gâtului. La infecția cu virusuri, de obicei nu dor. Senzația dureroasă apare la infecțiile bacteriene.

Limfocitele T și B, părți ale sistemului imunitar, se antrenează în interiorul organismului să devină imunocompetente. Sunt descărcate în circulație și apoi circulă și recirculă în ganglioni. Acești veritabili soldați simt toți microbii din natură.

Cu alte cuvinte, odată ce întâlnesc cu un microb în interiorul ganglionilor, limfocitele încep lupta. În același timp, se reproduc pentru a părea impunătoare și prin număr. Evident, ganglionii se măresc și se pot palpa.

Ei vor scădea în volum în câteva săptămâni.

Orice infecție la nivelul capului poate fi însoțită de creșteri de volum ale ganglionilor. O să ne referim la cele mai comune infecții, cele dentare. Cele mai periculoase infecții sunt la dinții din partea inferioară.

Citeste mai mult pe protv.ro