Lucian Mărginean, medic primar de neuro-radiologie intervenţională la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, a explicat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că în cazul unui accident vascular-cerebral „timpul e creier”, factorul care poate face diferenţa dintre invaliditate, viaţă şi moarte.

„De la debutul simptomatologiei, din momentul în care apar primele semne, creierul suferă şi el va fi eliberat din momentul în care se reperforează din nou. Aici discutăm de timp, celebra sintagmă „timpul e creier”, pentru că cu cât extindem mai mult acest timp, cu atât extindem leziunile şi devin ireversibile”.

„Discutăm de o cuantificare care poate să ducă, în funcţie de zona în care a apărut (AVC-ul, n.r), de dimensiunea teritoriului cerebral afectat, la invalidităţi şi dizabilităţi majore sau chiar decesul pacientului”.

„Cauzele AVC-ului vin ca o consecinţă a modernismului vieţii noastre. Comorbidităţile sau bolile asociate, hipertensiunea, diabetul zaharat, dislipidemiile sau, ca să înţeleagă lumea, tensiunea arterial, bolile de zahăr, diabetul, bolile în care avem colesterolul mare, toţi aceştia sunt factori importanţi care pot să genereze, sau sunt un teren propice, pentru a dezvolta un AVC”.

„Atunci când oricare dintre noi are lângă el sau vede o persoană care dă primele semne de AVC şi să nu uităm de acel acronim FAST- faţă, amorţeală, stâlcirea vorbirii, e timpul să suni, să sune automat la un serviciu specializat de urgenţă, în speţă 112”.

Citeste interviul integral realizat cu medicul primar neuro-radiologie intervenţională la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, dr. Lucian Mărginean, pe mediafax.ro