Cetatea Saschiz din judeţul Mureş, aflată în patrimoniul UNESCO, este – în sfârşit – renovată! Contractul de finanţare a fost semnat în urmă cu doi ani, dar lucrările au început abia recent. Zidurile fortificaţiei vechi de şapte secole riscau să se prăbuşească, dar fondurile europene le vor salva. Autorităţile speră că în cel mult doi ani de zile, localitatea făcută celebră de Prinţul Charles, să devină o zonă turistică şi mai atractivă. Lucrările vor costa în jur de 8 milioane şi jumătate de lei.

Cetatea de refugiu din Saschiz nu va mai putea fi vizitată până în luna iunie 2021 și aceasta întrucât a început organizarea de șantier pentru restaurarea ei.

Potrivit primarului comunei, Ovidiu Șoaită, amplasamentul a fost predat constructorului și pentru a evita producerea unor accidente și pentru realizarea în bune condiții a lucrărilor de restaurare accesul a fost restricționat.

Comuna Saschiz a primit finanțare pentru ”Restaurarea cetăţii de refugiu secolul XIV din Saschiz, judeţul Mureş” de 8,2 milioane de lei, fonduri nerambursabile.