Satul Idicel-Pădure din judeţul Mureş a îmbrăcat haine de sărbătoare. Oamenii au încins hore, au cântat melodii populare şi au depănat amintiri până în zori. Totul pentru a o sărbători pe doamna Rafila Moldovan, păstrătoare a tradițiilor populare autentice româneşti, cunoscut meşter popular şi scriitoare.

Premiată de Ministerul Culturii cu titlul de “Tezaur Uman Viu”, tanti Rafila, care a ajuns la vârsta de 80 de ani, a salvat de la dispariţie obiceiuri, dar şi obiecte vechi tradiţionale pe care le-a colecţionat într-un muzeu.

Dealurile din Valea Mureşului şi poalele Munţilor Gurghiu au răsunat de cântece tradiţionale şi au fost învăluite de mirosul tocanelor pregătite la ceaun.
În satul Idicel-Pădure, unde nici telefoanele mobile şi nici tehnologia nu reuşete să pătrundă, dar unde tradiţia şi obiceiurile se păstrează cu sfinţenie, a fost mare săbătoare.

Tanti Rafila, aşa cum îi spun sătenii, a împlinit 80 de ani. Ani frumoşi în care s-a luptat să păstreze vie tradiţia româneasca prin cântec, cărţi şi chiar un mic muzeu amenajat în casa în care a crescut.

Rafila Moldovan este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai îndrăgiţi meşteri populari din judeţul Mureş. S-a implicat în salvarea porturilor populare româneşti din zona Văii Mureşului Superior.

A scris multe cărţi, ultima despre viaţa satului. Carte pe care a lansat-o chiar de ziua ei.

Pentru tot ce a făcut, Rafila Moldovan a fost premiată de Ministerul Culturii cu titlul de “Tezaur Uman Viu”.

Sursa: observator.tv / Foto: captura video