La 4 ani de la tragedia din clubul Colectiv, șeful Departamentului de Urgență, Raed Arafat, a fost citat de procurori ca martor în dosarul deschis după plângerea formulată de părinților victimelor și a supraviețuitorilor incendiului.

Audierea are loc în ancheta declanșată după ce, în noiembrie 2016, părinţii victimelor şi supravieţuitori au depus o plângere în care au acuzat de neglijenţă şi ucidere din culpă mai multe persoane din sistemul medical şi din Guvern, printre care şi fostul premier Victor Ponta şi fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu.

Marți dimineață, în fața sediului Parchetului General au venit și câțiva dintre cei implicați în acest dosar, iar printre ei s-a aflat și Narcis Hogea, al cărui fiu, Alexandru, a murit din cauza incendiului din Colectiv.

Hogea a spus că de 4 ani așteaptă răspunsuri din partea lui Raed Arafat.

”În sfârșit, se pare că este chemat și Raed Arafat. Eu vreau să-l întreb câteva lucruri. În primul rând vreau să-l întreb de ce nu a cerut ajutor în primele zile, ajutorul internațional care putea fi dat de la Uniunea Europeană. După aceea, am câteva întrebări legate de băiatul meu, Alexandru, cel care pe data de 5 trebuia să ajungă la Viena și, din păcate, a ajuns pe 7 seara.

Aș vrea să-l întreb de ce așa târziu? De ce ne-a spus că este ceață la Viena? De ce nu ne-a dat avion decât după 2 zile și jumătate? De 4 ani aștept răspunsul la aceste întrebări, și eu și familia mea, și de fiecare dată ne evită. Sperăm să-l găsim de data asta, pentru că sunt niște întrebări al căror răspuns ne macină puternic.” – a spus tatăl lui Alex Hogea.

Victor Ponta, Nicolae Bănicioiu, Gabriel Oprea, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, sunt vizați de o plângere penală care a fost formulată în noiembrie 2016 de părinții tinerilor care au murit în incendiul din clubul ″Colectiv’′.

Cu toți sunt acuzați că prin felul în care au reacționat după cumplitul eveniment au provocat moartea unor tineri care poate mai aveau o șansă la viață. În plângerea penală depusă la Parchetul General, Asociația Colectiv i-a acuzat pe cei aflați în funcții la momentul tragediei de crimă, abuz în serviciu, trafic de influență, omor cu intenție indirectă și inacțiune.

Primul vizat a fost ministrul Sănătății de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu, care dădea asigurări imediat după tragedie că ”nu avem nevoie de nimic”.

Nu a fost uitat nici Raed Arafat, cel care a coordonat actiunea de preluare a ranitilor, s-a ocupat de repartizarea lor in spitale iar mai apoi de transferul unora dintre ei in strainatate.

Șefului DSU i se impută ca prin acțiunile sale ar fi înrăutățit starea răniților.

Sursa: protv.ro /  Foto: colaj