În perioada 12-13octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş au desfăşurat activităţi suplimentare pentru creșterea siguranței rutiere, fiind prezenţi pe principalele artere rutiere din judeţ, acţionând pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră, pe linia combaterii vitezei excesive, precum şi pe linia conducerii autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive.

În urma activităților desfășurate în trafic în această perioadă, polițiștii au constatat 522 de  sancțiuni contravenționale prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195 din 2002, privind circulaţia pe drumurile publice, dintre care 332 pentru încălcarea regimului legal de viteză, 13 pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice şi alte 177 reprezentând alte abateri.

De asemenea, polițiștii au aplicat măsura complementară de suspendare a dreptului de a conduce în cazul a 69 de conducători auto, dintre care 34 au depășit viteza maximă admisă cu peste 50 km/h, 9 pentru conducerea sub influenţa alcoolului, iar 16 au săvârșit alte abateri.

Totodată, au fost constatate 19 infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice.

Poliţiştii au acţionat şi în contextul noilor modificări aduse Codului rutier, privind utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii, fiind constatate 8 sancţiuni contravenţionale pentru săvârşirea unor astfel de abateri.

Reamintim conducătorilor auto, faptul că la data de 13 august 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial al României,  Ordonanţa nr. 11/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare.

Prin acest act normativ au fost aduse modificări prevederilor din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 în ceea ce priveşte norma de conduită referitoare la utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii, precum şi în privinţa normelor de sancţionare.

Astfel, în perioada următoare, poliţiştii vor organiza acţiuni pe linia identificării şi sancţionării atât a conducătorilor auto care folosesc telefonul mobil fără sistemul mâini libere, cât şi a celor care desfăşoară alte activităţi de natură a le distrage atenţia de la condus.

Sursa: IPJ Mures /  Foto: colaj arhiva