Având în vedere vizitele pe care le face Moș Martin in zona noastră aproape zilnic, iată aici niște sfaturi utile in cazul unei întâlniri cu ursul 

Calmul, concentrarea și convingerea fermă că poți face față situației sunt primele arme și cele mai eficiente.

Un comportament cu puțin zgomot preventiv făcul de oameni este suficient că el să se îndepărteze înaintea contactului vizual.

Atenție! După contactul vizual între om și urs, zgomotul nu mai este o armă ci o povocare adresată de om, ursului. Cea mai bună variantă în caz de întâlnire este retragerea în liniște, fără mișcări bruște, în direcție opusă deplasării ursului. De cele mai multe ori totul se termină aici. După ce ursul nu se mai vede, drumul continuă în grup compact, cu zgomot moderat, fără pauză și cu maximă atenție.

Este bine de știut că ursul este atras în locurile unde există stâne ce stau pe munte de primăvară și toamnă. Acestea sunt zone cu risc, mai ales dacă sunt locuri împădurite. Soluția este grupul compact, zgomotul preventiv și folosirea de petarde sau fumigene roșii în caz de contact vizual sau semne de agresivitate ale ursului.

Nu trebuie niciodată să provoci ursul. Un comportament calm, așezarea pe vine, evitarea contactului vizual cu el poate fi suficientă pentru ca animalul să înțeleagă că nu ești un pericol și să te lase în pace. Nu trebuie să-l încolțești. Nu trebuie să fugi! Ursul oricum aleargă mai repede decât tine (poate prinde chiar si un cal în galop), fie că aleargă la deal sau la vale (mitul cu alergatul la vale nu-i bun!). Nu trebuie să te cațeri într-un copac, pentru că ursul este un cățărător bun, iar în copac, dacă vine după tine nu mai ai nici o șansă, plus că dacă urcă după tine e foarte furios.

Îndepărtează-te de el cu fața spre el, niciodată cu spatele. Dacă este un grup, toți vor face aceleași mișcări, pentru a păstra un singur corp. Mișcarile haotice și țipetele îl pot face să atace.

Înainte să atace, ursul are un coportament tipic. Se mișcă dintr-o parte în alta, de pe o labă pe altă, rapid, se ridică în două picioare, țipă agresiv. Aceste semne preced cu 3-4 minute, atacul. Nu va ataca înainte de a face aceste scheme, timp în care îți poți pregăti petarde, torțe, fluiere cu sunet foarte intes, sprayuri cu piper sau alte arme pe care e bine sa le aveti la indemana in aceasta perioadă ca măsură preventivă la întâlnirea cu ursul.

E bine să știi!

Daca ursul este deja foarte aproape de voi, asezati-va pe burta si acoperiti-va capul cu mainile. Stati nemiscati!

Evitati intalnirile cu puii, pentru ca cele mai multe atacuri sunt ale ursoaicelor care isi apara puii.

Evitati sa fotografiati ursii. Daca totusi vreti sa aveti o amintire, fotografiati animalul fara a folosi blitul.

– În România, se găsește subspecia Ursus arctos arctos. Până în prima jumătate a sec. XIX se găsea în întreaga țară, din Delta Dunării până în Carpați.
– Ursul Carpatin este o subspecie de o culoare predominant închisă (mai rar colorată deschis), de dimensiuni moderate cu gheare negre
– Ursul este un animal puternic, poate parcurge chiar și 150 de kilometri într-o singură zi și se bazează pe auz și miros. Vede destul de slab.