Asociația Pro Biciclo Urbo începe o serie de manifestații pentru a atrage atenția autorităților locale asupra problemelor privind utilizarea bicicletelor ca mijloc de transport. Manifestațiile se vor desfășura în fiecare lună a doua joi, sub denumirea de Marșul bicicliștilor din Mureș, de fiecare dată pe un alt traseu în oraș.

Prima manifestație va avea loc in data de 10 octombrie 2019, de la orele 18:00.

Participanții sunt așteptați în parcarea din spatele Teatrului Național, de aici o să pornim la ora 18:00 pe următorul traseu: strada Aurel Filimon – strada Călărașilor – Piața Trandafirilor (înconjurăm Centrul de două ori) – Piața Victoriei – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – strada Ștefan cel Mare – strada Bolyai Farkas – strada Mihail Kogălniceanu – Piața Bernády György – Piața Petőfi Sándor – Piața Trandafirilor (înconjurăm Centrul încă o dată) – Strada Călărașilor – strada Aurel Filimon. Harta traseului:

https://www.bikemap.net/en/r/5348306/

La manifestație pot participa persoane cu vârsta peste 14 ani, cu biciclete echipate corespunzător. Participanții au datoria de a respecta regurile din Codul Rutier (deplasarea se face pe un singur șir, cât mai aproape de acostament).

Țelul manifestațiilor este de a atrage atenția asupra faptului că:
– bicicliști sunt participanți în trafic ca și șoferii, circulă pe carosabil, împărțind carosabilul cu șoferii,
– în oraș nu există infrastructură adecvată pentru bicicliști (drumuri, benzi, etc.),
– utilizarea bicicletei este un mod alternativ de deplasare, care poate diminua poluarea aerului și poate decongestiona drumurile,
– avem nevoie de un oraș uman, cu transport comun bine pus la punct, avem nevoie de infrastructură, posibilități de deplasare alternative, spații comunitare, etc.

Pe parcursul manifestațiilor vom parcurge pe biciclete un traseu bine definit (de fiecare dată un alt traseu), respectând regurile de circulație (acordarea priorității, semafoare, schimbarea sensului de mers, etc.). Bicicletele participanților trebuie să fie echipate conform Codului Rutier: frâne, lămpi, ochiuri de pisică, sonerie, etc.