(RO) SCRISOARE DESCHISĂ CONDUCERII PNL TÂRGU MUREȘ

Stimați lideri ai PNL Târgu Mureș,

Am primit scrisoarea dvs., pe care o atașăm la acest mesaj și, deoarece ea a ajuns publică datorită dvs., inclusiv prin trimiterea ei către mass-media și sponsorizarea unei reclame pe Facebook, am ales să vă răspundem tot public.

Mai întâi ne surprinde neplăcut faptul că asociați imaginea PNL cu a POL, așa cum se poate vedea și în fotografia pe care ați popularizat-o. POL a fost mereu în Opoziție cu actuala conducere a orașului, pe când dvs. reprezentați partidul sub sigla căruia a candidat echipa actualului primar, care l-a ajutat pe primar să obțină cel de-al cincilea mandat şi care l-a susţinut orbeşte în Consiliul Local timp de trei ani.

Faptul că în interiorul PNL au avut loc schimbări de macaz nu este problema noastră. POL nu se aliază niciodată cu nimeni de „dragul alianței”, decât pe proiecte punctuale, care nu contravin principiilor și filozofiei noastre. POL a fost mereu consecvent cu cele spuse în campania electorală, ceea ce nu am constatat la PNL.

Vă readucem aminte câteva dintre proiectele consilierilor POL, care au fost respinse de către consilierii PNL: after-school gratuit pentru elevi, deschiderea curţilor şcolilor (amendament al unui consilier PNL, care a denaturat întreaga HCL), inscripţiile bilingve, bugetarea participativă, locaţiile pentru artă stradală, defibrilatoare în şcoli, începerea negocierii pentru achiziţionarea terenurilor necesare demarării construirii parcării supraterane din spatele Teatrului Naţional, revenirea administrării parcărilor la Primărie.

De asemenea, alături de UDMR şi PSD, consilierii PNL au votat întotdeauna alocarea de bani pentru concerte gratuite, pentru Clubul Sovietic Municipal şi pentru deplasări inutile în străinătate, unde consilieri locali ai PNL au mers să se distreze pe bani publici. Totodată, consilierii PNL au susţinut, inclusiv prin discursul d-nei Theodora Benedek, asocierea cu Man Hee Lee, controversatul sectant sud-coreean. Consilierii PNL au promovat mereu dubla măsură, ceea ce noi nu am făcut niciodată.

Ne pare rău, dar nu putem uita toate acestea, deoarece nu suntem amnezici.

Faptul că în ultimele trei luni PNL a devenit adversarul actualului primar, iar nu este problema noastră. Urmărim cu interes o eventuală schimbare de optică a PNL în Consiliul Local şi ne vom bucura dacă aceasta va avea loc. De asemenea, aşteptăm cu interes să ocupaţi locul în CL care vă revine şi pentru care nu aţi trimis, în mod inexplicabil, nicio nominalizare de circa patru luni.

Vă urăm bun venit în Opoziție. În speranța că de acum încolo veți vota proiectele propuse de consilierii locali ai Partidului Oamenilor Liberi,

Dan Mașca, președintele POL
Radu Bălaș, consilier local
Pápai Laszlo, consilier local
Tatár Lehel, consilier local


Biroul Politic Local Târgu Mureș al Partidului Național Liberal, întrunit în ședința din 30 septembrie 2019, a hotârât transmiterea către Partidul Oamenilor Liberi a unei invitații pentru o întâlnire de analiză a situației politice din Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureș.

(HU) NYÍLT LEVÉL A NEMZETI LIBERÁLIS PÁRT (PNL) VEZETŐSÉGÉNEK

Kedves PNL Marosvásárhely vezetősége!

Megkaptuk az Önök levelét, amelyet csatolunk jelen válaszunkhoz, és, mivel levelük tartalma nyilvánossá vált, lévén Önök szétküldték a sajtónak és fizetett Facebok-hirdetésekben reklámozták, így mi is a szélesebb nyilvánosság előtt válaszolunk Önöknek.

Elsősorban meglepetéssel vettük tudomásul, hogy Önök a PNL imázsát a POL imázsához hasonlítják, amint az az Önök által népszerűsített fényképen is látható. A POL mindig is a jelenlegi város vezetésének az ELLENZÉKE volt, míg az Önök által képviselt párt jelvénye alatt indult a város polgármesteri székéért a jelenlegi városvezető, az Önök pártja segítette hozzá a jelenlegi polgármestert, hogy megszerezze ötödik mandátumát, és az Önök pártja három éven keresztül vakon támogatta őt a helyi tanácsban!

Az, hogy a PNL-n belül felszínes változások történtek, nem a mi problémánk. A POL soha nem társul valakivel csak a „szövetség kedvéért”, hanem kizárólag pontos, elveinknek és filozófiánknak ellent nem mondó projektek mentén. A POL mindig is következetesen tartotta magát ahhoz, amit a kampányban állított, ezt viszont a PNL esetében nem tapasztaltuk.

Emlékeztetnénk Önöket a POL tanácsosai által benyújtott néhány javaslatra, amelyeket a PNL helyi tanácsosai visszautasítottak: ingyenes after-school a diákoknak, az iskolaudvarok megnyitása (egy PNL-s tanácsos módosító javaslata eltérítette a teljes határozati javaslat lényegét!), kétnyelvű feliratok, utcai művészet számára kialakítandó helyszínek, részvételi költségvetés, defibrillátorok az iskoláknak, a Színház mögötti terület parkoló céljából történő megvásárlásáért folyatott tárgyalások megkezdése, a parkolók adminisztrálásának Polgármesteri Hivatalhoz hatáskörébe történő visszavétele…

Az RMDSZ-hez és a PSD-hez hasonlóan a PNL tanácsosai mindannyiszor megszavazták az ingyen koncertekre szánt pénzeket, a Municípiumi Szovjet Klubok számára nyújtott pénzbeli támogatásokat, a felesleges külföldi utakat, ahova a PNL tanácsosai azért utaztak el, hogy ott közpénzen szórakozzanak. Ugyanakkor a PNL tanácsosai, ideértve Benedek Theodora asszony felszólalását, támogatták a Man Hee Lee, ellentmondásos megítélésű szektavezérrel való társulást. A PNL tanácsosai mindvégig a kettős mércét alkalmazták, amit mi sosem tettünk!

Sajnáljuk, de mindezektől nem tudunk eltekinteni, ugyanis nem vagyunk amnéziások.

Az, hogy az utóbbi három hónapban a PNL a jelenlegi polgármester ellenfelévé vált, ismét csak nem a mi problémánk. Érdeklődve követjük a PNL helyi tanácsban jelen levő frakciójának szemléletbeli változásait, és örülünk annak, ha ez a változás valóban megtörténik. Abban a reményben, hogy mától kezdve megszavazzák a POL által benyújtott határozati javaslatokat:
üdvözöljük Önöket az ellenzéki táborban!

Hasonlóképp: várjuk, hogy elfoglalják az önöket megillető helyüket a Helyi Tanácsban, ugyanis négy hónapja senkit sem neveztek meg az üres helyekre, ami számunkra megmagyarázhatatlan.

Dan Mașca, a POL elnöke
Radu Bălaș, helyi tanácsos
Pápai László, helyi tanácsos
Tatár Lehel, helyi tanácsos

Sursa: POL Tirgu Mures /  Foto: colaj