Prescrierea amenzilor de circulaţie este prevăzută în Codul de procedură fiscală. Amenzile contravenţionale, aici fiind incluse şi cele rutiere, trebuie executate silit în lipsa plăţii într-o anume perioadă de timp, altfel statul îşi poate dreaptul de a face acest lucru.

Astfel, potrivit legii, în cazul în care primiţi o amendă contravenţională, organul care poate să vă execute silit trebuie să o facă în maximum cinci ani. Trebuie menţionat că termenul de prescripţie nu curge de la momentul aplicării sancţiunii contravenţionale, ci de la data de 1 ianuarie a anului următor.

Dacă aţi primit o amendă pe 23 martie 2018, termenul de prescripţie va începe să curgă de la 1 ianuarie 2019.

Potrivit Avocatnet.ro, legea prevede anumite cazuri de suspendare şi de întrerupere a termenului de prescripţie. Suspendarea înseamnă că, pentru o perioadă, termenul nu mai curge, urmând să îşi reia cursul, ulterior. Pe de altă parte, întreruperea, dacă operează, duce la o nouă curgere a termenului. Un exemplu de suspendare este sustragerea bunurilor şi veniturilor debitorului de la executarea silită.

Altcumva, exemple de întrerupere a termenului de prescripţie sunt: îndepliniriea de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de plată a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu ori a recunoaşterii în orice alt mod a datoriei sau îndeplinirea, în cursul executării silite, a unui act de executare silită.

Sursa: mediafax.ro