Inca o consecinta a numirilor pe criterii politice…

​Radu Deac, directorul Agenției Naționale de Transplant în perioada 6 decembrie 2013 – 4 iulie 2018, a fost numit la conducerea ANT la vârsta de 73 de ani prin delegație, nu prin examen sau concurs, așa cum prevede legea. Practic, Radu Deac a condus timp de 4 ani și jumătate Agenția de Transplant fără ca numirea sa în această funcție “să respecte prevederile legale în vigoare” – este una dintre concluziile raportului Corpului de Control al Ministerului Sănătății la ANT, document obținut de HotNews.ro.

În 2010 s-a pensionat, după ce a fost profesor universitar de chirurgie la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, șeful Clinicii de chirurgie vasculară din Târgu Mureș.

Radu Deac a fost numit director al Agenției Naționale de Transplant în mandatul de ministru al Sănătății al lui Eugen Nicolăescu. Deac a fost îndepărtat de la conducerea ANT în iulie anul trecut, printr-o decizie a actualului ministru al Sănătății, Sorina Pintea, și înlocuit cu Anca Baculea Mureșan.

Controlul Corpului de control al Ministerului Sănătății la Agenția Națională de Transplant a avut loc anul trecut, în perioada vara-toamna 2018, fiind o inițiativă a ministrului Sorina Pintea, iar raportul a fost finalizat în decembrie anul trecut.

“Încheierea contractului individual de muncă al domnului profesor Radu Deac de către Agenția Națională de Transplant nu a respectat prevederile legale în vigoare, aceasta se putea realiza doar în condițiile în care exista un concurs/examen pentru ocuparea postului, iar noțiunea de numire cu delegație nu are suport juridic prevăzut în Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată.

Prevederi legale nerespectate: Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată.

Persoane responsabile: Fosta conducere a Agenției Naționale de Transplant”, – se arată în raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății redactat în urma controlului trimis anul trecut de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la ANT.

Autorii raportului au solicitat și un punct de vedere al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) București cu privire la numirea lui Deac, iar punctul de vedere este următorul: “Noțiunea de numire cu delegație nu își găsește un suport juridic în Codul Muncii, reglementarea comună de ocupare a posturilor vacante într-o unitate bugetară fiind concursul sau examenul după caz. I.T.M. București menționează că asupra legalității documentelor pe care le anexați adresei dvs. nu se poate pronunța decât instanța judecătorească la sesizarea unei părți interesate.”

Sursa: hotnews.ro / Foto: colaj