Pro Lex a dat publicităţii, pe YouTube, un film în care prezintă cazul unui concurs pentru ocuparea unui post de conducere într-un inspectorat judeţean, la care se prezintă doi candidaţi: unul nepregătit, căruia i se spun răspunsurile de către examinatori, şi unul care are experienţă şi răspunsuri corecte la întrebări.

Este vorba despre numirea unuia dintre adjuncţii şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, după cum susţin sindicaliştii.

„Se ştie că în Poliţie pentru a ocupa anumite funcţii de conducere trebuie să ai «chemare». Adică nici nu te înscrii la concurs dacă nu ai o anumită susţinere, iar cei care s-au înscris au constatat pe propria piele că nu au luat o decizie potrivită”, explică Vasile Lincu, preşedinte Pro Lex.

Primului candidat, Daniel Ivașcu, care ocupa deja această funcție prin împuternicire, i s-au suflat răspunsurile, în detrimentul celuilalt candidat mai bine pregătit și cu o experiență mai amplă.

Sindicatul susține că Ivașcu a mai fost împuternicit de șase ori pentru această funcție și că s-a amânat scoaterea postului la concurs până când el a ajuns la vechimea necesară. De altfel, Daniel Ivașcu a și obținut postul în urma concursului.

Examinator: Un alt atribut de genul ăsta când lucrurile nu merg bine?

Ivașcu tace

Daniel Ivașcu: Coercitiv.
Examinator: Cartea zice ecuperativ…
Daniel Ivașcu: Mi-e greu să rețin.
Examinator: … Adică de înlăturare a deficiențelor constatate. Dar dacă lucrurile merg bine, constat că merg bine, ce promovați?
Daniel Ivașcu: Recompensativ.
Examinator: O componentă de învățare s-ar putea să existe?
Daniel Ivașcu: Da.
Examinator: S-ar numi…

Tăcere

Examinator: Educativă. Ce mai e? Hai, mai sunt câteva…

Ivașcu râde și tace.

Examinator: Dacă ar trebui să anticipăm ar fi anticipative…

Ivașcu râde și tace în continuare.

Examinator: Mai aveți dumneavoastră de completat vreun răspuns?

Ivașcu râde și dă din cap că nu.

Examinator: Subiectul nr. 1, notat cu 1,50 puncte, enumerați atribuțiile funcției de control managerial.
Florin Popa: Da, deci atributul reglator, atributul preventiv, atribitul perfectiv, atributul recuperativ, atributul apreciativ-stimulativ, atributul educativ.
Examinator: Puteți să ne spuneți câte ceva despre fiecare?
Florin Popa: Da, atributul perfectiv presupune respectarea prevederilor legale,a legilor, a hotărârilor, a ordinelor care au aplicabilitate asupra domeniului vizat. Atributul preventiv – controlul are rolul de a preveni eventualele disfuncții, toate neregulile care pot apărea în cadrul unui sistem.

Sursa: money.ro / Foto: captura video