Efectele sistemelor UNICE…

Traim in Romania. Avem sistem unic 112. Bun. De ce “tinem linia ocupata”? Foarte simplu, pentru ca doar Romania, la implementarea numărului UNIC 112, a renunțat la toate celelalte numere de urgență disponibile (961-salvare, 981-pompieri etc).

In atare conditii, e lesne de inteles ca in orice problema, de la pisica ramasa in copac si pana la urgențele vitale, toata lumea suna la numărul UNIC 112, ajungandu-se astfel, logic, la o suprasolicitare a sistemului UNIC 112 si a creșterii numărului apelurilor false/neimportante pana la peste 70% din totalul celor recepționate.

La fel ca in cazul tragediei de la #Colectiv, acum, in cazul #Alexandra, seful Departamentului de Urgenţă Raed Arafat a anunţat că este nevoie de modificări legislative, atât legat de localizarea imediată prin apelul la 112, cât şi legat de modernizarea sistemului.

Până la momentul producerii celor două tragedii, nu si-a dat seama ca exista probleme reale in sistemele UNICE, neconcurentiale, deci neperformante.

Din pacate, nu sunt doar aceste două cazuri. Sunt poate zeci, sute sau mii de alte cazuri, din nefericire nemediatizate, care au avut de suferit din cauza sistemului UNIC, fie ca vorbim de sistemul UNIC 112 sau cel UNIC SMURD.

Pentru a exemplifica, referitor la sistemul UNIC SMURD, acesta nu permite interventia ambulantelor private, indiferent ca au dotare superioară fața de sistemul UNIC SMURD, la urgente majore.

Sa fim mai clari, o ambulanță privata NU este solicitata la un accident grav, chiar dacă Ambulanța privata se află mult mai aproape de zona accidentului, automat timpul de intervenție fiind redus, timp care, de multe ori poate fi vital pentru zeci, sute sau mii de victime. Greu de crezut, dar adevarat.

Celalalt sistem UNIC, 112, este exemplificat, in mod tragic, de ultimul caz, cel al tinerei de 15 ani din Caracal, UCISA chiar de sistemul UNIC 112. #Alexandra – A încercat. A sperat. A avut mai multa incredere in sistemul UNIC 112, decat in familie, din pacate.

”Mă puteți ajuta, sunt răpită?”, începe dialogul Alexandrei cu prima dispeceră de la sistemul UNIC 112, angajată a STS.

”Nici chiar prima dispeceră nu o credea, se simțea din ton”, relatează un parlamentar care a ascultat înregistrarea convorbirii. Era o femeie distantă, neîncrezătoare, cum e să ai 15 ani, să fii răpită, violată, bătută și sechestrată și să te întâmpine suspiciunea că minți?!

Alexandra s-a rugat la sistemul UNIC 112 până aproape de final: “Dar veniți, nu-i așa, vine cineva?!”. “Fata s-a purtat exemplar de curajos la telefon, iar ei nu au crezut-o!”, povestesc, șocați, parlamentarii care au ascultat inregistrarea apelului, pentru libertatea.ro

Numarul UNIC 112. STS. Arafat. Băi, nu mai țineți linia ocupată!

MS / Foto: colaj