Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei municipiului Tîrgu Mureş au reţinut ieri, pentru 24 de ore, două persoane bănuite de săvârşirea infracţiunii de tentativă la furt calificat.

În fapt, la data de 24 iulie a.c., în jurul orei 11.15, poliţişti din cadrul Poliţiei municipiului Tîrgu Mureş au fost sesizaţi despre producerea unui posibil furt dintr-o locuinţă din municipiu.

Aceştia s-au deplasat la faţa locului, unde au identificat persoana vătămată, ca fiind o femeie, de 86 de ani, stabilind totodată, faptul că la aceeaşi dată, un bărbat şi o femeie s-au prezentat la locuinţa acesteia şi sub pretextul citirii contoarelor de apă ar fi pătruns în interior, unde în timp ce femeia s-ar fi deplasat în baia locuinţei cu persoana vătămată, bărbatul ar fi căutat printre bunurile acesteia, cu intenţia de a sustrage.

Ulterior, cei în cauză au părăsit imobilul, fără însă a sustrage bunuri din interiorul acestuia.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au reuşit identificarea celor doi, pe o stradă din apropiere, în persoana unui bărbat, de 35 de ani şi a unei tinere, de 23 de ani, ambii din judeţul Cluj.

La aceeaşi dată, în urma administrării probatoriului, faţă de aceştia a fost luată măsura preventivă a reţinerii pentru 24 de ore, cercetările fiind continuate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la furt calificat, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Tîrgu Mureş.

RECOMANDĂRI PREVENTIVE PRIVIND FURTURILE DIN LOCUINŢĂ

În cazul în care la uşa Dvs. se prezintă persoane drept angajate ale companiilor de energie, telefonie, gaze solicitaţi actele de identitate ale acestora şi eventual notaţi-vă datele din cartea de identitate, legitimaţia se serviciu şi ordinul de serviciu. Nu puţine au fost cazurile când, profitând de naivitatea unor persoane, hoţii pretextând că efectuează operaţiuni de verificare/revizie  a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, curent sau telefonie au acţionat într-un moment de neatenţie al locatarului! (ex: până una dintre persoane discuta cu victima, cealaltă ‘avea nevoie’ de un pahar cu apă sau la toaletă, şi profita pentru a sustrage diverse bunuri).

Atenţie la persoanele care pretind că au fost trimise de către autorităţile locale, efectuează presupuse servicii de dezinsecţie/deratizare şi vă solicită să le achitaţi diferite sume de bani pentru serviciile prestate, vă reamintim faptul astfel de servicii sunt întreprinse în mod organizat prin intermediul asociaţiilor de proprietari, locatarii fiind înştiinţaţi în prealabil de preşedinţii de asociaţii, iar contravaloarea acestor servicii se realizează prin intermediul asociaţiilor de proprietari, din fondurile constituite prin achitarea periodică a taxelor către acestea.

Evitaţi persoanele care vând sau cumpără diverse bunuri! Dumneavoastră aţi putea achiziţiona la un ‘preţ convenabil’ un bun care a fost furat de la altcineva. Vă recomandăm totodată să vă notaţi seriile aparatelor electronice şi electrocasnice pe care le deţineţi! Acestea ar putea fi mult mai uşor identificate de poliţişti în cazul în care sunt recuperate!

Încuiaţi uşa chiar dacă sunteţi acasă! Se întâmplă să dormiţi, să fiţi în baie sau în curte, iar în acest timp, în doar câteva secunde, cineva să vă ia din locuinţă, în special, geanta, portmoneul, telefonul, banii… (obiecte pe care, frecvent, le ţinem la vedere). (ex: Bate uşor sau strigă un presupus cunoscut, dacă nu răspunde nimeni încearcă uşa, deschide încet şi…dacă e momentul potrivit, în câteva secunde acţionează!! Dacă o surprinde cineva în casă, spune fără reţineri spune că se interesează dacă locuieşte persoana ‘x’ acolo, ori că i s-a părut că i s-a răspuns la bătaia în uşă şi de aceea a intrat.) Nu e o problemă dacă dă greş, mai sunt atâtea uşi de încercat!!

Folosiţi eficient interfonul!! Dacă nu sunteţi atenţi, s-ar putea să deschideţi unui hoţ!! Nu vă lăsaţi convinşi de diverse motive sau calităţi pe care persoana respectivă spune că le are: de la poştă, de la citit contoare, reclame etc. Persoanele care au cu adevărat treabă în bloc, au cartelă de acces!! Ceilalţi nu au de ce să intre!! Şi nu ezitaţi să întrebaţi la cine se duc persoanele care intră deodată cu Dvs. în bloc, profitând de faptul că s-a deschis uşa, ori cel puţin fiţi atenţi unde se duc!

Nu lăsaţi ferestrele deschise (nici rabatate) la apartamentele de la parter sau la case, chiar dacă sunteţi acasă, dar nu aveţi posibilitatea supravegherii lor!

Nu faceţi publică plecarea dvs. şi rugaţi vecinii să vă supravegheze locuinţa pe timpul cât lipsiţi de acasă. Procedaţi la fel şi dvs. când aceştia sunt plecaţi;

Asiguraţi un iluminat corespunzător atât în curtea casei, cât şi în preajma anexelor;

Nu permiteţi copiilor să deschidă uşa persoanelor necunoscute, chiar dacă spun că sunt trimise de dvs. sau de rude; consecinţele pot fi grave;

Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi;

În cazul în care aţi pierdut o cheie, înlocuiţi imediat încuietoarea sau lacătul; acest lucru este recomandat şi în cazurile de schimb de locuinţă;

Dacă sesizaţi o spargere, anunţaţi de îndată Poliţia!

Furnizaţi Poliţiei toate datele pe care le deţineţi în legătură cu o eventuală spargere.

IPJ Mures / Foto: colaj arhiva