140 de urşi care amenință așezările locuite din zona montană vor putea fi împuşcaţi. Ministerul Mediului a aprobat “cota de intervenţie”, pentru animalele periculoase. Măsura uşurează demersul autorităţilor locale care nu aveau suport legal pentru eliminarea animalelor care atacă oamenii, gospodăriile sau animalele lor.

Ministrul Graţiela Gavrilescu a anunţat că se lucrează la instituirea unui sistem de amendare a oamenilor care hrănesc aceste animale sălbatice sau se apropie prea mult de ele, pentru fotografii. Oficialul guvernamental a recunoscut însă că statul are o mare problemă, în prezent: nu ştie câţi urşi sunt, de fapt, în România.

Graţiela Gavrilescu a precizat că cei care vor hrăni urșii vor putea fi amendați.

„Oamenii care se vor mai comporta aşa vor primi amendă, nu avem ce să mai facem, o să trecem și la amenzi personale atâta timp cât încalci legea şi nu o să mai poţi să dai vina nici pe fond, nici pe custode, nici pe Guvern, pe nimeni. Dai vina pe tine că ai făcut o greșeală”, a spus ministrul.

Un proiect pentru amenajarea celui de-al doilea așezământ de urși a fost depus pentru a fi finanțat, a mai anunțat Grațiela Gavrilescu.

Sursa: digi24.ro