Cum se manifesta boala si recomandari imediate…

Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş a transmis primăriilor o adresă privind necesitatea luării de măsuri pentru supravegherea şi reducerea populaţiilor de tânţari.

La nivel naţional se constată o creştere a riscului de apariţie a infecţiilor cu virusul West Nile, agravat şi de fenomenele meteorologice din ultima perioadă.

În acest context, autorităţile locale trebuie să organizeze activităţi de dezinsecţie cu societăţi autorizate în acest scop, punând accent pe zonele cu vegetaţie bogată, parcuri, zone riverane cursurilor de apă.

Primăriile trebuie să ia măsuri pentru asanarea/desecarea bălţilor şi a acumulărilor de apă ca urmare a ploilor abundente precum şi pentru informarea populaţiei asupra necesităţii îndepărtării apei reziduale din gospodării sau din subsoluri.

“Având în vedere creşterea populaţiei de ţânţari în mai multe zone ale judeţului, precum şi sesizările pe care le-am primit în acest sens, am convocat o şedinţă de analiză cu instituţiile responsabile din judeţ: Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Mureş, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Horea” al Judeţului Mureş, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Mureş, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare – Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Mureş, Administraţia Bazinală de Apă Mureş, Oficiul Fitosanitar Mureş, Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş, Garda Naţională de Mediu – Serviciul Comisariatul Judeţean Mureş, în care am analizat măsurile care trebuie luate pentru reducerea acestor populaţii. Am atenţionat, printr-o circulară, conducerile unităţilor administrativ teritoriale cu privire la măsurile pe care trebuie să le aplice în fiecare localitate pentru combaterea ţânţarilor. Urmează ca instituţiile cu responsabilităţi în domeniu să controleze modalitatea în care primarii şi consiliile locale respectă aceste recomandări,” a declarat prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Infecţia cu virusul West Nile este o boală infecţioasă produsă de virusul West Nile (VWN) care este transmis prin înţepătură de ţânţar şi interumană prin transmitere verticală, transfuzii de sânge, transplant. Perioada de risc pentru transmiterea bolii este perioada mai – noiembrie a anului.

Factori favorizanţi pentru apariţia cazurilor / epidemiilor sunt modificările de ordin climatic – temperaturi ridicate, valurile de căldură ce urmează ploilor abundente, precum şi intensificarea circulaţiei de călători şi mărfuri.

Controlul bolii poate fi realizat prin măsuri de control al vectorilor şi educaţia populaţiei în ceea ce priveşte autoprotecţia.

Recomandările pentru populaţie sunt următoarele:

– să evite expunerea la tânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

– să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva tânţarilor pe părţile neacoperite ale corpului;

– să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase de protecţie la ferestre);

– să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă / în jurul locuinţei, utilizarea de benzi impregnate cu permethrin în zonele unde nu este posibilă evitarea intrării ţânţarilor în camera de dormit;

– utilizarea de permethrin, piretroid cu caracteristici insecticide, prin aplicarea pe haine (impregnarea hainelor militare, impregnarea hainelor persoanelor care lucrează noaptea pe câmp), pe plasele pentru ţânţari, pereţii cortului sau alte materiale, dar nu pe piele.

Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical:

* febră
* durere de cap intensă
* dureri musculare
* vărsături
* erupţii cutanate

În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea şi alte simptome:

* rigiditate a gâtului
* sensibilitate crescută la lumină
* convulsii
* frisoane
* oboseală cronică
* slăbiciune musculară

Supravegherea privind infecţia cu virusul West Nile a debutat încă din luna iunie. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile.