Si publicarea notelor la BAC sau tabelul de consum ar fi interzisă…

La mai bine de un an de când regulamentul pentru protecţia datelor (GDPR) a intrat în vigoare la noi în ţară, inspectorii au dat şi prima amendă.

Vizata iniţial a fost o companie bancară, amendată cu 130 de mii de euro. Banca folosea un sistem prin care clienţii puteau să vadă CNP-ul şi adresa altor clienţi.

O altă amendă de 15 mii de euro a fost dată unui hotel. Miza a fost o listă cu datele clienţilor. Pe listă erau trecute numărul camerei, numele şi prenumele a 46 de oameni care stăteau atunci în hotel şi care erau aşteptaţi la micul dejun. Lista a fost fotografiată de un alt client şi postata pe o reţea socială. Angajaţii hotelului au fost traşi la răspundere.

Alina SÃVOIU, Șef Birou Juridic și Comunicare Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal: “Nu a luat măsuri pentru a se asigura că angajații săi care au acces la date cu caracter personal nu le prelucrează decât la cererea sa, potrivit legii.”

Cu alte cuvinte, oricine vedea online fotografia, putea să afle camera de hotel în care stă o anumită persoană. Specialistii în securitatea datelor avertizează că sunt o mulţime de astfel de situaţii, aparent inofensive, care ar putea aduce amenzi de sute de mii de euro.

Cristiana Deca, specialist în protecţia datelor: “Cea mai frecventă situaţie este când facem poze la colegi prin birou şi nu ne dăm seama că în spate este un ecran pe care sunt informaţii personale sau vreun contract, alta când curierul livrează plicurile la adresa greşită. Consider că este greşită şi publicarea notelor de la bac. Până la urma ideea de transparentă trebuie raportată şi la acest drept la imagine, ştim cu toţii ce discriminări se fac despre notele de la bac.”

Până şi aparent banală lista din scările de bloc poate aduce probleme. De exemplu, dacă sunt afişate numele şi premunele locatarilor, ceea ce este este ilegal, conform regulamentului pentru protecţia datelor.

Sursa: protv.ro