Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un nou Ordin pentru nivelul de intervenţie în cazul speciilor lup şi urs, prin care va putea fi aprobată, prin derogare, recoltarea/capturarea a 140 de exemplare de urs şi 94 de exemplare de lup.

Conform documentului, postat pentru consultare pe site-ul ministerului de resort, sunt reglementate condiţiile de implementare a derogărilor de la statutul de specii strict protejate, stabilit prin legislaţia naţională de mediu în vigoare, pentru speciile lup şi urs, cu condiţia să nu existe o alternativă acceptabilă.

Măsurile derogatorii sunt necesare pentru prevenirea producerii unor daune importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice, dar şi pentru prevenirea producerii unor daune importante asupra altor bunuri, precum şi în interesul sănătăţii şi securităţii publice.

Numărul maxim de derogări aplicabile la nivel naţional este de 140 de exemplare la specia urs (Ursus arctos) şi de 94 de exemplare la specia lup (Canis lupus).

Precedentul Ordin de derogare pentru recoltarea/capturarea populaţiei de urşi a fost emis de Ministerul Mediului în septembrie 2017. Statisticile oficiale arată că, pe teritoriul României, trăieşte 40% din populaţia de urs brun din Europa, cu excepţia Rusiei.

”Exemplarele din speciile urs şi lup pot fi recoltate prin metoda ‘la pândă’ sau pot fi capturate în vederea relocării. De asemenea, capturarea, relocarea sau recoltarea exemplarelor din speciile urs şi lup se poate realiza numai cu acordul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, prin Direcţia Biodiversitate”, precizează documentul.

Ursul brun este strict protejat la nivel european şi naţional prin Directiva Habitate, iar derogările privind relocările sau extragerile anumitor indivizi din populaţia de urs (sau a altor animale strict protejate) este foarte bine reglementată. Practic, rămâne la latitudinea fiecărui stat membru cum gestionează aceste populaţii.

Populaţia de urşi din România este estimată la aproximativ 8.000 de exemplare, deşi neoficial numărul acestora ar putea ajunge şi la 10.000 de exemplare.