MAI anunţă că nu au fost înregistrate incidente la vot, însă au fost deschise mai multe dosare penale după ce, în ţară, au avut loc incidente. Totodată, au fost înregistrate aproape 7.000 de semnalări privind nereguli ale tabletelor ce pot duce la discrepanţe între datele din sistem şi realitate.

“Datele centralizate la nivelul MAI cu două ore înainte de încheierea votării arată că până la acest moment procesul de vot s-a desfăşurat în condiţii de normalitate fără a fi perturbat de incidente grave. De la deschiderea secţiilor de votare, structurile MAI au înregistrat 282 de sesizări, dintre care 144 nu s-au confirmat, de posibile contravenţii sau infracţiuni în legătură cu procesul electoral, în afara celor semnalate prin Sistemul Informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal şi despre care am explicat în declaraţia precedentă că sunt rezultatul unor posibile erori în operarea tabletelor din secţiile de vot de către operatorii acestora”,a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.

Potrivit sursei citate, din cele 6.700 de semnalări venite din SIMPV, s-au efectuat verificări până acum pentru 1.780, iar în 923 de cazuri, aspectele au fost infirmate. Angajaţii MAI vor verifica şi celelalte situaţii sesizate, însă „dinamica acestor sesizări ne întăreşte convingerea că a existat un mod defectuos de utilizare a tabletelor de către operatorii din unele secţii de votare fapt ce poate conduce la o discrepanţă între ce înregistrări au fost făcute în sistemul SIMPV şi realitatea din secţiile de votare”.

În Mureş, un cetăţean a fost sancţionat contravenţional pentru că ar fi sfătuit alegătorii cum să voteze.

În total poliţiştii fac verificări, în prezent, în 48 dosare reprezentând posibile fapte cu caracter penal în legătură cu alegerile.