Săptămâna trecută au fost alungați din localitatea Bardesti, judetul Mures, de gestionarii fondurilor de vânătoare, însă acum s-au întors mai mulți și la fel de agresivi.

Au fost văzute ursoaice cu doi și cu trei pui care au pătruns în mai multe curți, în căutare de mâncare. Chiar au încercat să intre în casă, într-o altă situație. Locuitorii sunt terorizați de câteva săptămâni și le este teamă să mai iasă pe stradă, mai ales seara.

S-au făcut o serie de reclamații la autorități, însă nu s-a luat nici o măsură concretă.

“Suntem speriați pentru că noi tot așteptăm să se ia măsuri; ni se promit soluționări, în schimb nu se face absolut nimic. Batem la toate ușile, suntem trimiși din stânga-n dreapta și, efectiv, nu știm cine ce trebuie să facă… În cursul zilei de vineri a reapărut în curte la preotul comunității (ursoaica cu pui). Au coborât în garaj, puii de urs, din câte am înțeles, au urcat cu lăbuțele pe mașină. Asta a fost ursoaica cu doi pui dar unul dintre vecini mi-a spus că el a văzut o ursoaică cu trei pui. Și am înțeles că este vorba de 5, 6, 7 urși, nu știu exact. Și criptele din cimitir sunt vandalizate de urși. Și aseară, la ora 10,00, (a apărut) în curtea unui vecin acolo unde a apărut prima și prima dată. A zgâriat ușa de intrare în casă, deci vă dați seama că nu are nici o frică,” a declarat o localnic pentru RTM.

Ursul brun a devenit o specie protejată prin lege de autoritățile din România în 2016, după o serie de campanii și presiuni exercitate de organizațiile de mediu din Europa, printre care WWF (World Wide Fund for Nature).

Autoritățile din domeniu spun, însă, că numărul urșilor este de trei ori mai mare decât cel normal, iar motivul pentru care coboară în localități este faptul că nu mai sunt hrăniți în păduri, așa cum se întâmpla atunci când existau cote de vânătoare.

Sursa: RTM