Fie ca vorbim de #colectiv sau alta tragedie, nimeni nu e vinovat…

Familia Aurei Ion, tânăra de 23 de ani decedată în accidentul aviatic produs în 2014 în Munţii Apuseni, a formulat o plângere penală la PICCJ împotriva lui Raed Arafat, secretar de stat în MAI şi şef al DSU, Mircea Duşa, fost ministru MApN şi Dorel Grădinaru, fost inspector general al IGAV.

Acţiunea penală este motivată de faptul că Raed Arafat a solicitat intervenţia cu un avion SMURD, deşi ştia, susţin apărătorii familiei Aurei Ion, că acesta nu are dotările necesare pentru a interveni pe timp de noapte şi în condiţii de ceaţă.

Şeful DSU şi secretarul de stat în MAI a răspuns şi acuzaţiilor potrivit cărora el ar fi fost cel care a dispus ca elicopterul SMURD să caute avionul.

„Tebuie să clarific faptul că elicopterul SMURD a fost direcţionat imediat să execute misunea de căutare salvare, decolând de la Târgu Mureş unde existau condiţii de zbor, piloţii renunţând la misiune când s-au apropriat de zona accidentului şi au văzut că vizibilitatea este redusă existând şi condiţii de givraj, astfel ei au transmis şi piloţilor de la Min. apărării Naţionale datele despre condiţiile că să nu mai decoleze după ce primiseră ordinul de la Ministerul Apărării. Pentru avocata care nu ştie, sau se face că nu ştie, elicoptere care să caute pe ceaţă în zonele montane, pe vizibilitate zero, nu există încă nici în România şi nici în altă parte. Când condiţiile meteo nu permit executarea unei misiuni de căutare salvare pe calea aerului, misiunea de căutare salvare se rezumă la forţele terestre, pur şi simplu, că să nu avem şi alte victime din rândul salvatorilor.

Faptul că elicopterul a decolat, având condiţii de zbor, este decizia comandantului şi nu a mea”, a mai explicat Arafat.

Sursa: mediafax.ro / Raed Arafat / Foto: colaj