Dumnezeu sa-l odihneasca in pace…

In acest sfarsit de saptamana, a incetat din viata unul dintre cei mai cunoscuti chirurgi din Tirgu Mures, prof. dr. Serban Bancu, fost sef la sectia Chirurgie 2 de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Tirgu Mures, la varsta de 66 de ani.

Inmormantarea va avea loc in data de 8 mai 2019, la Cimitirul Bisericii de Piatra din Tirgu Mures.

In memoria chirurgului, Societatea Romana de Chirurgie a publicat un mesaj pe siteul propriu:

Profesorul Serban Bancu s-a nascut la Reghin pe 28 aprilie 1953. Parintii sai au fost Doina si Victor Emilian Bancu. Tatal sau, chirurg de mare reputatie avea sa devina, ulterior, seful Clinicii Chirurgicale de la Spitalul Clinic Judetean Targu-Mures si rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu-Mures. Serban a urmat cursurile Facultatii de Medicina din Targu-Mures intre 1972 si 1978, si cei trei ani de secundariat (actualul rezidentiat) in Spitalul Clinic Judetean din acelasi oras. In 1980 a devenit asistent universitar al Facultatii de Medicina Generala din cadrul « UMF Targu-Mures ».

A urcat treptele ierarhiei universitare (conferentiar in 1997, profesor in 2004) in paralel cu cele ale specializarii in chirurgie (medic specialist 1983, medic primar 1990). Intre anii 2004 si 2018 (an in care s-a pensionat) a condus Clinica Chirurgicala nr.2 din Spitalul Judetean Targu-Mures.

Profesorul Serban Bancu s-a remarcat devreme ca unul dintre cei mai valorosi chirurgi ai Romaniei. S-a format la scoala chirurgiei muresene, condusa la acea vreme de parintele sau, profesorul Victor Emilian Bancu, dar si in alte centre chirurgicale din Romania si din strainatate. Este de mentionat in special Spitalul Saint Antoine din Paris, unde a fost indrumat de profesorul Roland Parc, o mare personalitate a medicinei franceze si europene. Profesorul Parc a fost cel care i-a apreciat in mod deosebit calitatile si l-a ajutat sa si le dezvolte. Intors in acasa, Serban Bancu a abordat cu mult curaj, la inceput sub indrumarea profesorului VE Bancu, apoi din ce in ce mai mult independent, o gama larga de operatii, multe din ele de o mare complexitate si dificultate.

A abordat cu succes chirurgia stomacului, colonului si rectului, sinului, obezitatii morbide, peretelui abdominal. A extirpat tumori abdominale « intextirpabile », cum ar fi un imens teratom sacro-coccigian.
Atunci cind a aparut chirurgia laparoscopica a adoptat-o foarte repede, practicind o gama larga de interventii prin abord miniinvaziv.
Functionind intr-un spital cu profil de urgenta s-a confruntat, inevitabil, cu dificilul domeniu al politraumatismelor si cu chirurgia de urgenta.

Ca o curiozitate, Profesorul Serban Bancu a practicat inca de tinar o gama foarte larga de interventii de chirurgie vasculara in care, de-a lungul timpului a acumulat o mare experienta.

Citeva domenii l-au pasionat in mod deosebit :

– chirurgia esofagului, fiind unul dintre primii chirurgi romani care au abordat rezectiile esofagiene transhiatale
– chirurgia hipertensiunii portale, in care a efectuat cu succes sunturi spleno-renale, atit proximale cit si distale si este autorul singurului caz publicat in literatura romana de sunt mezenterico-atrial pentru sindrom Budd-Chiari. De asemenea a abordat si tratamentul chirurgical al ascitei prin sunt peritoneo-venos
– chirurgia ficatului si transplantul hepatic : Serban s-a implicat cu mult entuziasm in programul national de transplant hepatic, in identificarea potentialilor donatori (de mentionat ca, in perioada de pionierat a transplantului hepatic Spitalul Judetean Targu-Mures, prin activitatea doctoritei Pia Moldovan, a Profesorului Radu Deac si a Profesorului Serban Bancu a fost unul din principalele centre de prelevare de organe din Romania). A facut un stagiu de pregatire in transplant de ficat la Universiatea din Iowa si, daca ar fi beneficiat de conditii mai favorabile, probabil ca ar fi reusit sa construiasca un program de transplant hepatic la Targu-Mures.
In viata comunitatii chirurgicale din Romania, profesorul Serban Bancu a jucat un rol important, fiind prezent la majoritatea manifestarilor stiintifice (simpozioane, congrese nationale) impreuna cu echipa pe care a condus-o. A publicat in revista «Chirurgia» cele mai importante realizari ale acestui colectiv.

A fost autor sau coautor a 6 monografii (intre care una deosebit de originala despre chirurgia gitului) si la 3 tratate nationale.
A fost membru a numeroase societati stiintifice nationale si internationale.
Serban a fost casatorit cu Ligia Bancu, distins gastroenterolog in acelasi Spital Clinic Judetean din Targu Mures, care i-a daruit doua fete, Ariana si Carla, de care era foarte mindru.
A fost intotdeauna un bun coleg, gata sa ajute cu un sfat sau cu o vorba buna, foarte corect in relatiile cu ceilalti si de o tinuta morala impecabila.