Dumnezeu sa-l odihneasca in pace…

Va reamintim cu parere de rau ca in acest sfarsit de saptamana, a incetat din viata unul dintre cei mai cunoscuti chirurgi din Tirgu Mures, prof. dr. Serban Bancu, fost sef la sectia Chirurgie 2 de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Tirgu Mures, la varsta de 66 de ani.

La trecerea in nefiinta, Prof. Dr. Irinel Popescu, Centrul de Boli Digestive si Transplant Hepatic, Institutul Clinic Fundeni, Bucuresti, transmite un mesaj emotionant:

“Poate parea ciudat pentru un chirurg cu performante atit de mari, dar Serban era o fire visatoare si cu certe inclinatii artistice. Cinta superb din voce, la chitara si la pian. Mi-l amintesc la unele din simpozioanele chirurgicale cum reusea sa intretina o atmosfera extraordinara uzind de talentul lui artistic iesit din comun. O facea fara ostentatie, cu multa naturalete si simplitate.

M-a legat de Serban o lunga si constanta prietenie. Mi-l aduc aminte in sala de operatii, in saloanele Spitalului Judetean din Targu-Mures, prezentindu-si cazurile operate, la Spitalul Saint-Antoine de la Paris, unde era foarte cunoscut si apreciat, la reuniunile chirurgicale, prezentind foarte frumos realizari deosebite in chirurgie (asa cum s-a intitulat si Simpozionul organizat in 1986 la Targu-Mures de profesorul Victor Emilian Bancu si de unde a inceput si prietenia noastra), intretinind dupa aceea atmosfera la petrecerile colegiala de dupa sesiunile stiintifice ; acasa, in familie, impreuna cu Ligia, cu Ariana si cu Carla, ascultind sfaturile parintelui sau si cerindu-i parerea atunci cind era cazul.

O viata de chirurg, traita cu demnitate si dedicata, cu multa generozitate, pacientilor, colegilor si elevilor sai; in final, dedicata chirurgiei romanesti pe care a iubit-o atit de mult!

Iata cum il caracterizeaza elevul si urmasul sau, Prof. Radu Mircea Neagoe, la retragerea sa din activitate in octombrie 2018:

«Domnule Profesor, pentru cei mai multi dintre noi reprezentati intruchiparea spiritului bland si intelept, a intelectualului rasat care stie deopotriva sa povatuiasca dar si sa dojeneasca cu egala dragoste si generozitate. In anii buni in care am avut sansa sa lucram alaturi in sala de operatii am invatat ce inseamna claritatea si logica abordarii unor cazuri dificile in chirurgia esofagului, a HTP, in chirurgia oncologica. Ati fost atins aici fara indoiala de geniul chirurgical al parintelui Dvs pe care insa cu abilitate dar si cu multa truda l-ati slefuit ca sa se potriveasca propriei personalitati. Nu sunteti insa doar mentorul chirurgical al multora dintre noi; sunteti fondatorul acestei clinici in care eu am avut sansa de a ma forma ca rezident devenind ulterior specialist si medic primar. Am remarcat in tot acest timp, si sunt mai bine de 20 de ani, abilitatea Dvs de a conduce acest colectiv. Ati reusit intr-un mod remarcabil sa dezamorsati de la catedra nenumarate situatii tensionate, de cele mai multe ori printr-un zambet, o povata sau o gluma, rareori fiind nevoie sa ridicati tonul pentru a va face inteles.

Si a mai fost ceva….au fost acele momente minunate in care ati dezbracat cu naturalete haina Profesorului din sala de operatii sau de la catedra, ati pus mana pe o chitara si am avut sansa sa-l cunoastem pe Omul Serban Bancu. Am fredonat impreuna “Iubire bibelou de portelan” refren care a devenit intr-un fel un imn al acestei Clinici, ne-ati recitat, ne-ati plimbat imaginar prin nenumaratele locuri frumoase pe care le-ati vizitat. Au fost clipe minunate care au strans laolata acest colectiv si pe care nu le vom uita niciodata!»

Ca la orice despartire, ne incearca, inevitabil, durerea care insoteste astfel de momente, mai ales ca Serban a plecat prea repede dintre noi.

El intra de acum in Pantheonul chirurgiei romanesti, lasind in urma o mostenire foarte bogata, care va fi transmisa generatiilor viitoare prin urmasii pe care i-a lasat!”

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!