Suparat pe aglomeratia de la Urgente, intr-un interviu publicat ieri, seful UPU…

Intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati, publicat ieri, doctorul Raed Arafat, şeful al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul de Interne, le recomandă pacienţilor să consulte mai întâi medicul de familie şi abia apoi să se adreseze Unităţilor de Primiri Urgenţe din spitale.

Daca luam in calcul recomandarea ca fiind una fara nicio legatura cu perioada sarbatorilor in care ne aflam, o putem lua ca atare si discuta pe marginea acesteia, dar nu putem concepe ca cineva, implicat la varful urgentelor, ar putea recomanda pacientilor sa mearga la medicul de familie in aceasta perioada in care se stie foarte bine ca nu sunt de gasit prin cabinete.

“Există un grup din pacienţii care vin în UPU care puteau să fie rezolvaţi şi pot fi rezolvaţi în altă parte. Vin în UPU, pentru că e mai uşor sau pentru că este mai greu să acceseze medicul lor de familie sau pentru că vor un serviciu rapid, care să le rezolve o problemă şi să plece la lucru sau acasă”, spune Raed Arafat.

“Avem urgenţă percepută şi urgenţă reală. Pentru orice persoană laică, o durere apărută acut este o urgenţă şi acest lucru e de înţeles şi poate să o determine să meargă la UPU, este de înţeles, dar medicul când vede persoana respectivă şi o triază pe un cod verde sau albastru sau alb, atunci într-adevăr înseamnă că medicul a înţeles despre ce e vorba, dar nu pune viaţa în pericol. Poate că este o problemă care din punctul de vedere al medicului se tratează, dar nu necesită o intrare imediată şi o îngrijire imediată, când are el celelalte tipuri de cazuri”, mai declara acesta.

Speram totusi ca interviul a fost realizat in alta perioada si publicat acum de sarbatori, altfel vorbim de o ironie extrema la adresa pacientilor.

MS / Radio Romania /  Foto: colaj