Medicii ne recomanda sa fim atenti atunci cand mergem in zone cu verdeata, mai ales in perioadele cu ploi si temperaturi ridicate, deoarece putem fi intepati de capuse. Astfel, exista riscul sa ne imbolnavim de Lyme.

Potrivit medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Boli Infectioase, aproximativ 10-20 pacienti ajung saptamanal la acesta unitate medicala dupa ce au fost intepati de capuse.

In cazul capuselor, desi nu toate intepaturile provoaca infectarea, acestea pot transmite la om boala Lyme, o afectiune grava care afecteaza intregul organism.

Din cauza simptomelor care nu sunt specifice (manifestari pseudogripale, oboseala accentuata, dureri de cap si articulare, tulburari de somn), boala Lyme, denumita si borelioza, nu este usor de depistat si poate fi confundata cu alte afectiuni.

Acesta este motivul pentru care afectiunea este numita si “boala cu 1000 de fete”. Simptomul distinctiv este o pata de dimensiuni mari pe piele, in locul intepaturii de capusa, un eritem migrator pe baza caruia medicul poate da un prim diagnostic al bolii in primul stadiu al infectiei.

Datele Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Institutul de Sanatate Publica Romania arata ca, anul trecut , in Romania, au fost notificate 762 cazuri suspecte de boala Lyme, dintre care 320 au fost confirmate.