Este primul an în care a fost interzisă vânzarea…

Este primul an în care vânzarea mieilor e interzisă în pieţe, târguri sau din portbagajul maşinii. Teoretic, doar pentru că practic, animalele se vând în continuare direct din gospodărie.

Cumpărătorii nu văd niciun act medical, merg doar pe încredere. Un gest riscant şi extrem de periculos, spun medicii.

Potrivit legii, mielul poate fi tăiat doar la abator. Pentru a obţine un preţ bun, 12 lei pentru un kilogram, mulţi însă clienţi ignoră pericolele.

Dan Lescai, medic veterinar: Sunt riscuri de transmitere a unor boli infecţioase, în primul şi în primul rând, să nu uităm de toxioplasmoză, de salmoneloză, de Escherichia coli, toate acestea pot fi vehiculate prin carnea acestor animale tăiată în condiţii insalubre sau neverificată de medicul veterinar.

Autorităţile ameninţă cu amenzi.

Rares Habeanu, ANSVSA: Ei riscă amenzi între 20.000 şi 40.000 de lei pentru comercializarea unei cărni neexpertizate sanitar veterinar.

În județul Mureș sunt amenajate condiții sanitar-veterinare minime, care permit autorizarea temporară a centrelor unde se vor sacrifica mieii în această perioadă, doar in doua locuri: in Municipiul Târgu Mureș, Piața Cuza Vodă, și in Municipiul Sighișoara, Piața Agroalimentară.

MS / Foto: captura