Duminica a șasea din Postul Sfintelor Paști, a Floriilor, când Biserica ortodoxă prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioșilor dreptslăvitori din Târgu-Mureș.

Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din municipiul reședință de județ.

Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele părintele protopop Olimpiu Zăhan, preot al parohiei Târgu-Mureș VIII, părintele Silviu Negruțiu, preot al parohiei Târgu-Mureș II,  și părintele Petru Șerban, păstor al parohiei Târgu-Mureș II, sector II.

În cuvântul adresat celor prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu, reliefând însemnătatea spirituală a Săptămânii Sfintelor Pătimiri ce va urma, a spus: „Mai sunt șase zile până la sărbătoarea Sfintelor Paști. Acum este timpul să ne întoarcem de pe calea pierzării, să ne curățim de omida fărădelegii și de uscătura păcatului așa cum curățim pomii din grădina noastră de crengile uscate, primăvara. Acum este timpul să plângem cu amar pentru toate răutățile noastre și să lăsăm ca lacrimile să curgă șiroaie ca ale Maicii Domnului lângă Crucea Golgotei, pentru că aceste lacrimi sunt cel mai bun burete de șters păcatele de pe tabla vieții noastre. Să nu uităm că ramurile verzi pe care le primim de Florii și le ținem în mâinile noastre sunt semnul predării noastre lui Hristos ca Domn și Împărat al universului, prezent în Biserică, «Ierusalimul Legământului celui nou»”

Biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din municipiul Târgu-Mureș a fost ridicată în prima jumătate a secolului XX, pe parcursul a nouă ani, la inițiativa protopopului Ștefan Rusu. La data de 10 mai 1925, în prezența Episcopului Nicolae Ivan al Clujului, a fost așezată piatra de temelie a edificiului, slujba de sfințire a noului locaș de închinare fiind oficiată în 2 decembrie 1934. De asemenea, între anii 1970-1986, interiorul bisericii a fost împodobit cu haina picturii. La data de 12 august 2012, în urma finalizării lucrărilor de reabilitare și înfrumusețare efectuate, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu, dimpreună cu ierarhii eparhiilor sufragane Mitropoliei Ardealului, a oficiat slujba de binecuvântare a bisericii „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din Târgu-Mureș, în prezența a numeroși clerici și credincioși din municipiu și împrejurimi.

Sursa: reintregirea.ro