Case superbe, oameni minunati, retete vechi si produse autentice! O noapte de cazare a ajuns sa coste…

Saschiz, o comună liniştită din Mureş, aşezată printre dealuri, este un colţ de rai pentru turişti. În special străini. La fiecare pas, aceştia descoperă o fărâmă de istorie şi sunt fascinaţi de obiceiurile oamenilor.

Localitatea a cunoscut o dezvoltare incredibilă după ce pe uliţe şi-a făcut apariţia, tot mai des, prinţul Charles. Peisajele pitoreşti, casele cu storuri la geam şi mâncarea pregătită de localnici aduc aici, în fiecare an, zeci de mii de oaspeţi.

Timpul trece altfel în această comună din Mureş. Găsim tradiţionalele case săseşti, care au acoperişuri îmbrăcate în ţiglă.

Saşii din Saschiz pregătesc sărbătorile după reţete vechi

Aşezarea este vegheată de o cetate fortificată ridicată în 1347, dar şi de o biserică a cărei cloponiţă era folosită de localnici pe post de turn de apărare.

Deşi este un muzeu în aer liber, comuna Saschiz ar fi rămas poate necunoscută dacă prinţul Charles nu trecea pe aici

Iohann Schaaser, localnic: Satul în sine este o bogăţie, în primul rând arhitecturală, cu monumentele principale, biserica fortificată, cetatea din deal. Des le spun turiştilor: “Bine aţi venit în cea mai frumoasă localitate din lume”

De la vizita încoronată, Saschizul s-a transformat într-o mină de aur. Zona a devenit renumită pentru dulceţurile pe care gospodinele le fac aici după reţete vechi, dar pentru alte produse locale, oferite turiştilor direct din cămară, de la zacuscă, la murături şi fel de fel de salate de iarnă.

Preparatele saşilor din Saschiz, cu produse autentice

Prăjiturile sunt specialitatea gospodinelor, iar turiştii sunt aşteptaţi cu delicatese cu miere şi coşuleţe cu gem acrişor de coacăze sau de agrişe

De Florii şi de Paşte, miroase a cozonaci pufoşi. O localnică pregăteşte maiaua cu o zi înainte, iar coca frământată este lăsată două ore la dospit.

Loredana Schaaser, localnică: Chiar şi făina, noi o ducem la moară, e din grâul nostru. Cu specific local, cu specific săsesc, mai bine spus, este lichiul

În câteva ore, la pensiune vor sosi oaspeţi din Germania. După cozonaci şi plăcintă, sarmalele  vor ajunge în cuptor. Ca să se topească în gură, sunt “uitate” pe foc cinci ore.

300 de lei, costul unei nopţi de cazare în Saschiz

Străinii sunt încântaţi de tot ce este vechi, chiar şi pensiunile noi au ceva “stravechi”. Ca să păstreze autenticiatea locului, Johannes a păstrat amprenta unei foste şure.

Johannes, localnic: Pentru mine înseamnă foarte mult. Am venit anul trecut la o petrecere locală, de-atunci s-a schimbat ceva în mine, m-am simţit un fiu al satului

Cei care vor să petreacă sărbătorile în acest loc liniştit, aflat la 20 de kilometri de Sighişoara, plătesc 300 de lei pe zi, cu demipensiune inclusă.

Sursa: observator.tv / Foto: captura