Am aşteptat emoţionaţi primele roşii româneşti de anul acesta, însă preţul ne taie orice elan. În pieţe costă de la 25 de lei/kg, mai mult decât un kilogram de carne.

Producatorii se scuză şi spun că ei cer pana in 20 la poartă, însă adaosul intermediarilor, dublează suma.

Cu ţugui şi extrem de gustoase acestea sunt primele roşii crescute în pământ românesc. Deşi sunt deschizătoare de sezon, nimeni nu se înghesuie deocamdată, să le cumpere.

La sursă, în judeţul Olt, fermierii din bazinul legumicol Izbiceni au început să recolteze mai devreme faţă de anul trecut. Oamenii îşi lauda marfa însă pentru cumpărător, la tarabă, rămâne doar privitul. Un kilogram de roşii pleacă de la ei cu 18 lei.

„Această iarnă a fost foarte friguroasă, au fost 2 săptămâni în care a fost un pic mai cald, dar noaptea temperaturile au scăzut sub zero grade, aceste solare necesită multă căldură, trebuie să le aducem la o temperatură între 12-15-18 grade şi necesită costuri foarte mari”, spune Marcel Diaconu, fermier.

„Sunt timpurii, nu se fac aşa de mari ca cele de vara şi se coc mult mai repede. Sunt dulci, sunt sănătoase, foarte bune”, spune Emilia Marancea, fermier.

Fermierii preferă să vândă producţia en gros, deşi intermediarii adăugă cel puţin 50 la sută din preţul de pornire. Pentru că nu există forţa de muncă, cei mai mulţi agricultori lucrează împreună cu familia în solarii şi nu îşi permit luxul să stea la piaţa cu marfă.

Sursa: protv.ro / Foto: captura