O lege in vigoare, dar aproape imposibil de aplicat! Chiar si unii politisti o incalca…

Bună în teorie, inutilă de fapt, legea care pedepseşte şoferii care fumează în maşina de serviciu se dovedeşte pierdere de timp pentru parlamentarii care au discutat-o şi votat-o. Sancţiunile sunt puţine, pentru că nu pot fi date decât dacă poliţistul vede cu ochii lui că cel de la volan greşeşte.

Împinşi de viciu, şoferii profită că fumatul în maşina de serviciu este amendat foarte rar, doar când un poliţist constată ilegalitatea. Filmările nu sunt acceptate însă ca probe. De aici şi numărul mic de sancţiuni.

În primele 3 luni ale acestui an cifrele se menţin mici. Doar 21 de persoane au fost amendate pentru că au încălcat legea. Valoarea totală a amenzilor se ridică la peste 36.000 de lei.

Cosmin Andreică – liderul Sindicatului EUROPOL: În momentul de faţă poliţiştii interceptează şi opresc conducătorii autovehiculelor care asigură transport public de persoane: autobuze, microbuze, taxiuri sau regim propriu şi autoturismele inscripţionate ale unor companii private, pentru că legea stabileşte, în mod expres, că nici acei şoferi nu au voie să fumeze în maşină.

Legea are însă şi zone gri.

Cosmin Andreică – liderul Sindicatului EUROPOL: Există multe prevederi care pot fi interpretate. Un poliţist este pus în situaţia în care trebuie să sancţioneze un şofer căruia firma îi permite să fumeze în maşină.

Amenda pentru fumatul în maşinile de serviciu ajunge la 500 de lei pentru persoane fizice şi la 15.000 de lei pentru persoane juridice.

Sursa: digi24.ro / Foto: captura