La mulţi ani și multă sănătate! …

Puțini știu povestea adevărată a lui Ion și a Anei, dar este mai puțin important, ei sunt deja personajele literaturii noastre și au intrat în legendă așa cum le-a visat marele nostru romancier.

Și totuși, în fostul sat Prislop, actual Liviu Rebreanu, din județul vecin, Bistrița-Năsăud,  trăiește fata lui Ion și a Anei iar, ieri, Saveta Lazăr a împlinit 95 de ani.

“M-am dus să mă înclin în fața ei, să-i văd mormintele părinților și să-i urez din tot sufletul sănătate și încă mulți ani demni de numele înaintașilor și urmașilor. Nu mai avem blestemul pământului și al dragostei, în schimb avem Țara Năsăudului ce vă așteaptă să-i descoperiți farmecul și istoria.

Și bunica Saveta din Prislop, fata lui Ion și a Anei, este aici să mărturisească 95 de ani de viață în Transilvania!”, a scris Liviu Daniel Suciu, pe pagina sa de Facebook.

Ion este primul roman obiectiv din literatura română, fiind apărut în anul 1920, după o lungă perioadă de elaborare, așa cum însuși autorul, Liviu Rebreanu, menționează în finalul operei, între martie 1913 – iulie 1920. Apariția romanului a stârnit un adevărat entuziasm în epocă, mai ales că nimic din creația nuvelistică de până atunci nu anunța această evoluție spectaculoasă.

MS / Foto: Liviu Daniel Suciu