În dorința de a dezvolta potențialul turistic al județului și de a diversifica oferta turistică din localitățile urbane și rurale ale acestuia, Consiliul Județean Mureș intenționează să inițieze un proiect de valorificare a reţelei de cale ferată îngustă Târgu Mureş – Miheşu de  Câmpie şi Târgu Mureş – Sovata – Câmpu Cetăţii.

Reţeaua de cale ferată îngustă Târgu Mureş – Miheşu de Câmpie şi Târgu Mureş – Sovata – Câmpu Cetăţii din judeţul Mureş a fost inaugurată în ianuarie 1915, ca mijloc de transport de interes local.

Rețeaua a fost utilizată pentru transportul de persoane până spre sfârșitul
anilor 1990, când a fost trecută în conservare.

Faţă de cele prezentate mai sus, considerăm importantă valorificarea în scop turistic și cultural a reţelei de cale ferată îngustă Târgu Mureş – Miheşu de Câmpie şi Târgu Mureş – Sovata – Câmpu Cetăţii.

În momentul de față, linia de cale ferată îngustă se află în domeniul public al statului, fiind utilizată doar parțial prin încheierea unor contracte de concesiune cu firme private.

În vederea punerii în valoare a acestei căi ferate, Consiliul Județean Mureș a întreprins începând cu anul 2006 o serie de demersuri care vizau preluarea bunului imobil respectiv în patrimoniul public al județului Mureș, însă fără succes până la această dată.

Acum, proiectul de hotărâre va fi supus la vot saptamana viitoare in sedinta CJ Mures.

Sursa: CJ Mures / Foto: colaj arhiva