Mensa România organizează o sesiune de testări în Târgu-Mureș, pe data de 14 Aprilie 2019, la Colegiul Național ,,Alexandru Papiu-Ilarian”, str. Bernady Gyorgy nr. 12, începând cu ora 11:00.

Elevii Colegiului Național ,,Alexandru Papiu-Ilarian” beneficiază de testare gratuită.

Rezultatele testării sunt recunoscute la nivel internațional. Testul este de tip „culture fair”, bazat exclusiv pe imagini și diagrame. Formularul pentru adulți (cu vârsta de peste 16 ani) conține 45 de întrebări, la care candidatul trebuie să răspundă în 20 de minute. Cel pentru copii (vârste cuprinse între 11 și 16 ani) are 25 de întrebări, iar timpul alocat răspunsurilor este de 15 minute.

Candidații care obțin un rezultat ce îi plasează între cele mai inteligente 2% persoane raportat la totalul populației vor primi o dovadă oficială a eligibilității și vor fi invitați să se înscrie în MENSA România.

DESPRE MENSA

Mensa este o societate fondată în Oxford, Marea Britanie în 1946 cu scopul de a identifica și pune în legatură oameni cu un coeficient foarte înalt de inteligență.

Singurul criteriu de admitere în Mensa este obţinerea unui scor care va plasează în procentul de 2% al populaţiei. Acest rezultat trebuie obţinut într-un test de inteligenţă aprobat de Mensa. Altfel spus, calitatea de membru este deschisă tuturor celor care au un coeficient de inteligenţă (IQ) destul de ridicat pentru a se clasa între primii 2 dintr-o sută din punctul de vedere al inteligenţei.

Nivelul IQ al candidaților se stabilește în urma unei testări standardizate, administrate de un proctor Mensa, în conformitate cu regulamentul Organizației.

Scopurile asociației, exprimate prin Constituția Mensa sunt:

Să identifice și să cultive inteligența în scopul umanității.

Să încurajeze cercetarea în domeniul inteligenței umane.

Să ofere un climat intelectual și social stimulativ pentru membrii săi.

Membrii Mensa provin din toate domeniile și păturile sociale: de la șoferi de tir la profesori universitari cu doctorate multiple, de la programatori și oameni de știință la pompieri, de la oameni care trăiesc din ajutor social la multi-milionari.

În prezent, organizația numară 130.000 de membri în peste 100 de țări ale lumii. Mensa este organizată în filiale naționale (national chapters), care au propriile reguli stabilite de membrii lor. Există 3 tipuri de filiale: naționale, provizorii si emergente. Diferența dintre ele este dată de numarul de membri, de gradul de organizare etc. Ponderea principală o au înca organizațiile nationale din țările anglo-saxone (exemple: Marea Britanie cu 23.000 membri, SUA cu 55.000 membri), deoarece aici Mensa funcționează de mai mult timp.

Mensa NU are nicio afiliere ideologică, politică sau religioasă și nu poate exprima, ca organizație, niciun punct de vedere privitor la aceste chestiuni. Desigur, membrii Mensa pot și sunt încurajați să exprime puncte de vedere strict personale. Mensa are o abordare de tipul „mesei rotunde” („mensa” înseamnă “masă” în latină) în cadrul căreia rasa, culoarea, sexul, crezul, naționalitatea, vârsta, opțiunile politice, educația și proveniența socială nu constituie criterii de discriminare.

Mensa este o organizație non-profit, finanțată în principal din contribuțiile membrilor săi, care, în general, nu solicită și nici nu acceptă sponsorizări.

Sursa: mensa-romania.ro